avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere abuziva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere abuziva

Buna!
In urma cu cateva zile mi s-a spus ca numai pot lucra aici, nu te mai vrem, semneaza-ti demisia, am refuzat, in schimb am primit altceva, deoarece nu aveau un motiv legal sa ma concedieze:
"Avand in vedere desfiintare postului pe care il ocupati, prin Decizia XX s-a hotarat sa se reduca postul dmv si cu regret va comunicam ca datorita procesului de reorganizare in cadrul societatii nu exista nici un post vacant pe care sa vi-l oferim. Conform art.73 alin 1 din Codul Muncii, beneficiate de un preaviz de 20 zile lucratoare incepand cu data de 30/09/2008, dupa care urmeaza sa inceteze contractul dmv. individual de munca, in baza art.65, alin.1 din Codul Muncii, urmand sa beneficiate de prevederile Legii nr.76/2002.
Cea ce nu corespunde realitatii, in departamentul meu-12 persoane, in ultimele doua luni au fost angajati 5 colegi noi. Ce pot face, cum pot dovedi, m-ai am problema si cu salariul care este altu decat pe cartea de munca. Ce sanse am?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:52, 28 Octombrie 2011
Urmariti topicul "art.65 alin.1 c.m.", adaptand la situatia dv cele prezentate acolo de utilizatori.
In alta ordine de idei:
- posturile pe care sunt angajate persoane noi pot avea alta structura si dv sa nu aveti calificarea necesara - de aceea nu va poate oferi alt loc de munca in cadrul societatii;
- din ceea ce ati postat, pare ca anagajatorul indeplineste procedura; scrie acolo in cat timp si unde puteti ataca decizia? au fost instiintate ITM si AJOFM de restructurarea postului?
- diferenta intre salariul real (trecut in carnetul de munca) si acela pe care l-ati primit lunar a fost "riscul" pe care l-ati acceptat la momentul incheierii contractului; chiar reusind sa dovediti cat primeati - ceilalti colegi nu vor recunoaste ca au acceptat acelasi lucru - veti recunoaste, implicit, ca ati incalcat legea constient si nu veti putea invoca necunoasterea legii
Singura sansa pe care o aveti este sa atacati decizia de concediere la Tribunalul judetean in a carei raza domiciliati, in termen de 30 de zile de la data primirii acestei decizii.
In acelasi departament mai sunt inca 12 persoane, nu este nici unul cu aceeasi functie ca a dvs.?
Daca da, atunci e clar ca nu s-a redus 1 post de contabil sa zicem ci s-a redus postul unei anumite persoane. S-a vizat persoana, nu postul, intelegeti?
Imi pare rau sa va anunt ca nu aveti sanse de izbanda in instanta .
Angajatorul va veni cu o mie de motive pentru a justifica concedierea dumneavoastra .
Si chiar daca prin minune castigati procesul, credeti ca o sa mai aveti viata buna la acel angajator ?
Cel mai bine ar fi sa va cautati un alt loc de munca .
1. Comunicarea la ITM si AJOFM se face numai in cazul concedierilor colective.
2. Angajatorul poate motiva oricand desfiintarea unui loc de munca, chiar daca in acelasi compartiment sunt mai multi salariati cu aceeasi functie. El poate spune ca a analizat si a decis ca un post este in plus iar dvs. ati fost numit pentru a fi concediat. Motive se pot gasi: productivitate a muncii scazuta, nerealizare sarcini de serviciu, slaba pregatire profesionala etc.
3. Chiar daca s-a vizat persoana, va va fi foarte greu sa demonstrati acest lucru in instanta.
4. Cel mai bine ar fi sa va cautati un loc de munca in alta parte.
5. Primind un salariu mai mare decat era pe statul de plata si in CIM ati incalcat si dvs. legea, neplatind impozitul si toate darile la stat.
6. Colegii mei v-au spus, mai sus, aceste lucruri iar dvs. ramane sa luati hotararea cea mai buna. Succes!

Alte discuții în legătură

Desfiintarea postului Anca1972 Anca1972 Buna ziua! Sotul meu este angajat cu contract e perioada nederminata. Astazi i s a comunicat ca va mai lucra in firma doar pina la sfirsitul lunii curente. ... (vezi toată discuția)
Preaviz concediere art.65,66 codul muncii sabinna sabinna Care este sanctiunea neacordarii preavizului ? Nu se acorda efectiv preavizul dar se platesc cele 20 de zile. Instanta poate anula decizia de concediere pe ... (vezi toată discuția)
Concediere in timpul sarcinii adelina79 adelina79 Sunt insarcinata in luna a 3-a, am anuntat firma iar dupa 2 saptamani am primit decizie de concediere cu data de 1 martie. Bineinteles ca voi da firma in ... (vezi toată discuția)