avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Frauda bancara sau eroare de tranzactie
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Frauda bancara sau eroare de tranzactie

Buna ziua,

As dori sa va expun o problema pe care am intampinat-o in urma cu 3 saptamani in Franta, unde am lucrat pentru 6 luni. Ca orice salariat, mi-am deschis un cont la o anumita banca unde mi se virau lunar banii, cu precizarea ca era un cont curent, nu de economii si ca am cerut expres la deschiderea lui ca nu vreau descoperire de cont.
Cu cateva zile inainte de a pleca din Franta, mai precis in data data de 26 octombrie 2011 am fost la banca si am cerut un extras de cont si retragerea banilor, cand am avut stupefactia de a fi pusa in fata unei sume net inferioare celei asteptate, mai precis cu aproximativ 2500 de euro mai putin.
Explicatia bancii: in urma cu o zi fusese facuta o tranzactie din contul meu spre cel al unei firme de telefonie mobila, in valoare de 2500 de euro, firma cu care nu aveam contract de altfel. Consilierul financiar al bancii a sunat la firma respectiva de unde i s-a spus ca exista un contract cu numarul meu de cont, dar sub un alt nume. Uitandu-ma pe extrasul de cont am observat ca in urma cu o luna mai fusese facuta o tranzactie din contul meu spre o alta firma de telefonie mobila. Am sunat si la acea firma si – surpriza – acelasi numar de cont, acelasi nume.
Mi se spune ca este in mod cert o frauda bancara, ca trebuie sa depun o plangere la politie, intrucat sigur cineva mi-a substituit un formular de identitate bancara. Acest tip de formular este de altfel foarte usor de procurat, numarul de cont si alte informatii gasindu-se pe orice factura. Mi s-a mai spus ca banii din cont imi sunt asigurati si ca mi se vor restitui in cel mai scurt timp.... cu specificarea intre 2 saptamani si 2 luni (chiar daca le explicasem ca intr-o saptamana trebuie sa plec din tara). Consilierul a sustinut ca nu este vina lor, ca orice firma daca are un numar de cont si un nume poate sa faca o prelevare dintr-un cont de persoana fizica.
In starea de soc in care eram si fiind aproape sigura ca nu o sa mai vad vreodata banii respectivi m-am dus la politie si am depus o plangere pentru frauda bancara. Am mers inapoi la banca, unde am fost din nou asigurata ca o sa primesc banii inapoi. Am dus copii dupa declaratia facuta la politie si am asteptat.
Bine-nteles ca am plecat din Franta fara banii respectivi, care mi-au intrat in cont o saptamana mai tarziu, dupa episodul cu pricina, iar acum ca sa fac un transfer intr-un cont din tara trebuie sa platesc minim 30 de euro comisioane bancare.
Ceea ce nu inteleg este cum a fost posibil sa se accepte retragerea unei sume atat de mari dintr-un cont curent, (mentionez ca in ziua respectiva am ramas cu o descoperire de 600 euro in cont, cu toate ca eu nu aveam descoperire de cont), cum a fost posibil ca nimeni sa nu ma anunte telefonic in legatura cu tranzactia respectiva, de ce a fost acceptat acest transfer cu toate ca numele titularului contului nici macar nu corespundea. Am pus aceste intrebari si celor de la banca, ei mi-au explicat ca nu pot verifica toate tranzactiile si ca ar fi si vina mea - ce tupeu totusi - pentru ca nu mi-as fi depus banii intr-un cont de economii.
Pe aceasta cale va cer sfatul, nestiind cum ar trebui sa procedez mai departe sau daca as putea depune o plangere, si impotriva cui.

Multumesc anticipat, Mihaela Moldovanu.
Cel mai recent răspuns: mihaelamoldovanu , utilizator 17:30, 16 Noiembrie 2011
Nu cred ca pentru a se deconta un cont bancar nu este necesar consmimtamantul titularului. Deasemenea este obligatoriu ca ordinul de decontare sa contina numele si CNP-ul platitorului.. Ceva miroase urat aici.

Studiati cu atentie DIRECTIVA 2007/64/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 noiembrie 2007 privind serviciile de plata in cadrul pietei interne, o sa vedeti ca ceea ce a facut acea banca, incalca flagrant prevederile Directivei.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Noiembrie 2011
ContSters214341, utilizator
Multumesc mult pentru raspunsul dumneavoastra. Imi puteti spune va rog cum ar trebui sa procedez mai departe?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Banca a dat numărul meu de cont altei persoane! Alt prof. Alt prof. Bună ziua! Am următoarea problemă: copilul meu, cu cartea mea de identitate, a cerut și obținut un extras de cont. Cu acel extras și, probabil, ceva date ... (vezi toată discuția)
Cont bancar folosit de alta persoana radu_natea radu_natea Buna ziua, Contul meu bancar si cardul de la banca ING a fost folosit de catre un fost prieten (cel putin asa am crezut) in diverse tranzactii frauduloase, ... (vezi toată discuția)
Problema cu banca transilvania ion_cristian73 ion_cristian73 Buna ziua, Incepand de anul trecut din 2017 am facut diverse operatiuni pe un cont bancar de euro Banca Transilvania adica trimitere si incasare euro cu un ... (vezi toată discuția)