avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... fiecare girant al unui credit neplatit e urmarit ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

fiecare girant al unui credit neplatit e urmarit pentru intreaga datorie?

O verisoara de-a mea este unul din cei 2 giranti ai unui imprumut al unei cunostinte, care a plecat din tara fara a lasa nicio adresa. As vrea sa stiu daca banca trebuie sa recupereze suma restanta in mod egal de la cei doi girant, sau fiecare este dator cu intreaga suma, iar cine plateste primul il absolva pe celalalt de orice raspundere? Cum ar trebui sa procedeze vara mea in acest caz?
Va multumesc foarte mult pentru raspuns, cat mai rapid, daca se poate.
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 09:31, 16 Noiembrie 2011
Ar trebui sa vedeto in contractul de credit sub ce forma s-a instituit aceasta garantie personala. De regula, cei doi garanti personali, in lipsa unei prevederi contrarii, raspund solidar, ceea ce inseamna ca, creditorul ii poate urmari pe oricare din ei pentru intreaga datorie, iar plata facuta de unul din ei, libereaza de datorie, urmand ca girantul care a platit intreaga datorie sa se indrepte impotriva celuilalt girant pentru a-si recupera suma de bani platita in plus.
In primul rand trebuie sa studiati contractul, daca intre partile semnatare ale contractului respectiv codebitorul si fidejusorul sunt solidari cu imprumutantul numai aveti beneficul de discutiune si diviziune unde puteati sa va indreptati prin contestatie la executare silita si sa cereti sa fie executat prima data imprumutantul.

ATENTIE, cititi cu atentie contractul si cautati cuvantul "in solidar cu imprumutantul" sau alte variante.

Bafta.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Noiembrie 2011
Flavius1984, utilizator
Teoretic, fiind un contract de credit bancar, raspund in solidar, ptr ca se garanteaza o obligatie comerciala. Practic ar trebui sa avem o derogare expresa de la principiul solidaritatii, si nu invers.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Noiembrie 2011
ContSters214341, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garant ipotecar - codebitor solidar seba1978 seba1978 Buna ziua, Speta pe care doresc sa o expun s-a mai dezbatut deja, dar nu am gasit un raspuns 100% sigur. Asadar, Am contractat un credit de tip punte in ... (vezi toată discuția)
Executare silita c.a. c.a. s-a facut un imprumut si s-a girat cu o casa evaluata 85%,casa era asigurata.girantul a facut un act la notar prin care se obliga sa plateasca.acum la ... (vezi toată discuția)
Mai multe popriri asupra unor venituri diferite pentru recuperarea aceleiasi creante. e corect sau este un abuz? jacqueline_k jacqueline_k Buna ziua! Va rog sa ma ajutati sa ma lamuresc in urmatoarea speta. Este posibil ca aceeasi creanta sa fie recuperata de catre creditor (banca) prin ... (vezi toată discuția)