Doresc un sfat juridic referitor la posibilitatea obtinerii unei pensii de intretinere pentru cei doi copii minori. Mentionez ca este vorba de un abandon familial si nu de divort. Unul dintre copii este incadrat ca persoana cu handicap grav. Va rog sa imi spuneti daca, in aceasta situatie, exista posibilitatea obtinerii unei pensii de intretinere si daca da, care este procedura de obtinere a acesteia.
nu ati lamurit cateva aspecte esentiale: daca copiii sunt din casatorie sau din afara casatoriei? daca este aplicabila varianta 2, sunt recunoscuti sau nu?
acum, daca copiii sunt dintr-o casatorie si sotul a plecat asa, de hai-hui, e bine sa lamuriti dvs. ca mama, ce doriti sa faceti in ocntinuare, sa divortati, unde se va stabili si o pensie de intretinere sau sa il tot asteptati, situatie in care va fi dificil sa obtineti o pensie de intretinere, fiind greu de dovedit ca sotul a fugit de acasa si nu a plecat, de exemplu, sa munceasca pentru familia sa, departe de casa, avand si acordul dvs.!
Lamuriti mai intai toate aceste aspecte si, in masura informatiilor pe care ni le veti furniza, va vom putea ajuta.
Copiii sunt "rezultati" in timpul casatoriei si sunt recunoscuti de tata. In ceea ce priveste divortul, nu doresc (cel putin pt. moment) sa recurg, intrucat sunt copiii la mijloc si incerc sa evit traumatizarea psihica a acestora. Am cerut aceasta informatie, dorind sa stiu daca exista vreo posibilitate de a obtine un venit pentru copii din partea tatalui (legal), fara a se ajunge la divort. Se poate dovedi ca acesta s-a mutat la alt domiciliu......cu martori.
Art. 496. - (1) Copilul minor locuieşte la părinţii săi.
(2) Dacă părinţii nu locuiesc împreună, aceştia vor stabili, de comun acord, locuinţa copilului.
(3) În caz de neînţelegere între părinţi, instanţa de tutelă hotărăşte, luând în considerare concluziile raportului de anchetă psihosocială şi ascultându-i pe părinţi şi pe copil, dacă a împlinit vârsta de 10 ani. Dispoziţiile art. 264 rămân aplicabile.
....
Art. 499. - (1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.
...
(4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.
Cuantumul întreţinerii
Art. 529. - (1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.
Modalităţile de executare
Art. 530. - (1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională.
(2) Dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani.
(3) Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere. Dispoziţiile art. 529 alin. (2) şi (3) rămân aplicabile.