avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Probleme de familie- tatal plecat, dar parinti ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Probleme de familie- tatal plecat, dar parinti nedivortati

Am tatal mutat de acasa de aproximativ 3 ani, timp in care nu a platit nimic pentru intretinerea mea sau a casei. Parintii sunt nedivortati, eu sunt studenta, fara venituri. Exista vreo lege care sa-l oblige atata timp cat sunt studenta sa ma ajute financiar?
Exista insa trebuie sa obtineti o hotarare in acest sens.
Formulati actiune de stabilire pensie in favoarea majorului aflat in continuarea studiilor, probati ca sunteti studenta cu adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior ale carei cursuri le urmati si indicati locul de munca al tatalui ( angajatorul si sediul acestuia) in situatia in care este angajat cu forme legale.
Daca nu este angajat, pensia de intretinere se va stabili in functe de venitul minim pe economie.
Cuantumul pensiei de intretinere pe care il puteti obtine este prevazut de disp.art 529 din n.c.civ. pe care il aveti redat mai jos.
Exista o limita de varsta pana la care puteti pretinde si obtine pensie de intretinere- varsta de maxim 26 de ani .

Art. 499 n. c.civ.
Obligaţia de întreţinere
(1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.
(2) Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregătirea sa profesională.
(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
(4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.

Art. 529.c.civ
Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.



Ultima modificare: Duminică, 14 Decembrie 2014
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Pana la implinirea varstei de 26 de ani aveti dreptul la pensie de intretinere, daca studiati si nu prestati nicio activitate remunerata.

Actiunea pentru stabilirea pensiei de intretinere este de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala domiciliati dumneavoastra, in calitate de reclamant sau de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul.

Legiutorului , in materie de pensie de intretinere, a instituit o competenta teritoriala alternativa.





Succes.
Ultima modificare: Marți, 16 Decembrie 2014
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara robix robix Buna ziua! Minorul poate primi pensie de intretinere de la tata, daca nu exista o hotarare judecatoreasca de incredintare in favoarea mamei? Daca tatal are ... (vezi toată discuția)
Intretinere student Rolli Rolli Buna ziua. Va rog sa-mi dati un sfat intr-o problema delicata: eu si sotul meu avem un copil - student la zi, in varsta de 21 ani. Pentru ca nu participa, ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara pt cu copil cu handicap motor sever Ramona 12 Ramona 12 Ce pensie alimentara trebuie sa dea prietena mea dacă în urma divortului fosta soacra dorește sa aibă grija de nepoata ei cu grad de handicap motor sever ... (vezi toată discuția)