avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 990 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Intretinere student
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Intretinere student

Buna ziua.
Va rog sa-mi dati un sfat intr-o problema delicata: eu si sotul meu avem un copil - student la zi, in varsta de 21 ani. Pentru ca nu participa, suficient in limita bunului simt, financiar la intretinerea lui, vreau sa stiu daca este o cale legala prin care sa-l oblige sa contribuie cu o suma lunara la intretinere, functie de nevoile tanarului student: studii, chirie,transport,hrana, etc.
Mentionez ca suntem casatoriti si suntem salariati amandoi.
fiind major copilul trebuie sa pornesca actiune pesonal pentru pensie de intretinere, dar nu se va tine cont de cheltuielile acestuia ci de veniturile celui care trebuie sa plateasca.
Dar in situatia aceasta relatia copil - tata se va deteriora , iar tanarul nu va fi de acord sa inainteze actiune judecatoreasca; ma gandeam ca pot face ceva eu, in acest sens.
Nu puteti dvs. sa promovati actiunea de stabilire pensie in favoarea majorului aflat in continuarea studiilor, intrucat fiul dvs. este major, prin urmare calitatea procesual activa apartine acestuia.
Actiunea se formuleaza in nume personal in contradictoriu cu tatal sau, urmand ca fiul dvs. sa faca dovada continuarii studiilor cu adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior ale carei cursuri le urmeaza.
De asemenea in cadrul actiunii , reclamantul ( fiul) va indica angajatorul tatalui si sediul acestuia pentru comunicarea veniturile realizate de acesta.
Pensia de intretinere se poate stabili pana la maxim 25 % din venitul net lunar realizat de parat si pana la terminarea studiilor, insa nu mai mult de varsta de 26 de ani.
Starea de nevoie a persoanei indreptatite la intretinere, precum si mijloacele celui ce datoreaza intretinere, pot fi dovedite prin orice mijloc de proba ( art.528 c.civ.)
Art. 499
Obligaţia de întreţinere
(1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.
(2) Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregătirea sa profesională.
(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
(4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.



Fiul dumneavoastra, major fiind, sesizeaza instanta de judecata, acesta are calitate procesuala activa.



Pana la implinirea varstei de 26 de ani , fiul dumneavoastra are dreptul la pensie de intretinere, daca studieaza si nu presteaza nicio activitate remunerata.

Actiunea pentru majorarea pensiei de intretinere este de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala domicilieaza , in calitate de reclamant sau de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul.

Legiutorului , in materie de pensie de intretinere, a instituit o competenta teritoriala alternativa.



Instanta de judecata va putea stabili plata pensiei de intretinere, pentru motive intemeiate , pe o perioada in avand , pensia reprezentand o suma globala a anumite luni.



Daca solicita instantei de judecata plata pensiei de intretinere in raport de venitul net obtinut de sot, sa indice societatea asiguratoare unde acesta este angajat.




Pensia este calculata in functie de nevoile creditorului obligatiei legale de intretinere, dar si de posibilitatile de plata ale debitorului.




Hotararea prin care s-a stabilit pensia de intretinere nu este necesar a fi investita cu formula executorie, fiind executorie de drept.






Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia alimentarã edyzaharia edyzaharia Bună ziua, Dacă copilul a făcut 18 ani și pensia alimentară a fost sistată de către Casa de Pensii (cel care o plătea este pensionar pe caz de ... (vezi toată discuția)
Posibilitate obtinere pensie alimentara pentru copil dupa divort capsunica1967 capsunica1967 am divortat acum un an si la data divortului desi aveam un copil de 19 ani care era student, nu am convenit cu fostul sot asupra pensiei alimentare a ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere minor HCH2009 HCH2009 1. pana la ce varsta poate primii pensie alimentara ? 2. ce forme de invatamant trebuie urmeze copilul pentru a primii pensie alimentara multumesc (vezi toată discuția)