avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... posibilitate obtinere pensie alimentara pentru copil ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

posibilitate obtinere pensie alimentara pentru copil dupa divort

am divortat acum un an si la data divortului desi aveam un copil de 19 ani care era student, nu am convenit cu fostul sot asupra pensiei alimentare a copilului major aflat in grija mea....intrebarea mea ar fi daca in momentul acesta copilul major poate cere in instanta plata pensiei alimentare si daca o poate cere retroactiv...multumesc
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 12:05, 21 Octombrie 2014
Poate cere, dar nu retroactiv. Va putea obtine numai de la data la care introduce actiunea la tribunal si nuami daca dovedeste ca este in continuarea studiilor.
Majorul se poate adresa instantei de judecata, in vederea obtinerii pensiei de intretinere.



Acesta are calitate procesuala activa, capacitate procesuala deplina, prin urmare, numai acesta poate investi instanta de judecata, in vederea incuviintarii dreptului la pensie de intretinere.

Actiunea promovata de orice alta persoana interesata, parinti, spre exemplu, va fi respinsa pentru lipsa calitatii procesuale active .


Competenta a transa cauza in fond este judecatoria in a carei raza teritoriala domicilieaza reclamantul ( exista, asadar, competenta teritoriala alternativa , putand fi investita, totodata, judecatoria in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul ).

Taxa judiciara datorata este in cuantum de 20 de lei.


Pensia de intretinere este datorata majorului, cu titlu de exceptie, daca studieaza si nu presteaza nicio activitate remunerata.( este mentinuta, asadar, starea de nevoie, prin nerealizarea unor venituri , dintr-o activitate lucrativa ).



Pensia de intretinere trebuie platita cand este mentinuta starea de nevoie, pana cand este implinita varsta de 26 de ani.


Obligatia legala de intretinere este datorata de la data introducerii actiunii.

Hotararea este executorie de drept.


( neplata , cu rea credinta, timp de cel putin trei luni, reprezinta elementul constitutiv al infractinii de abandon de familie, actiunea penala este pusa in miscare la plangerea penala prealabila a persoanei vatamate ).



Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere danielabadulescu danielabadulescu Buna ziua! Fiul meu implineste 18 ani in luna august. A beneficiat de pensie de intretinere in urma divortului. In anul scolar 2017-2018 este elev in clasa a ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara VaidaMaria VaidaMaria Daca la divort am cazut de comun acord asupra cuantumului pensiei alimentare, pe viitor la o majorare de salariu se poate cere in instanta recalcularea ... (vezi toată discuția)
Dosar pensie alimentara puiuandrei puiuandrei Salutare, In octombrie incepe anul universitar si parintii sunt in divort, iar abia dupa 1 octombrie este primul termen. Avand in vedere ca orasul in care ... (vezi toată discuția)