avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pensie de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pensie de intretinere

Buna ziua! Fiul meu implineste 18 ani in luna august. A beneficiat de pensie de intretinere in urma divortului. In anul scolar 2017-2018 este elev in clasa a XII-a, cursuri de zi. Ce trebuie sa fac pentru ca el sa beneficieze in continuare de pensia respectiva? Care sunt demersurile? De ce acte am nevoie? Si unde trebuie sa ma adresez? Multumesc pentru raspuns!
In instanta va adresati.
Nu reusiti sa ajungeti la o intelegere cu tatal sa nu mai ajungeti cu dosare in fata judecatorului?
Multumesc pentru raspuns! Nu am incercat sa am o discutie cu tatal. Am vrut sa stiu care sunt posibilitatile mele si ce am de facut. As evita daca se poate instanta.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs ca mamă nu mai aveți nici o calitate procesuală cu tata copilului. Deci nu mai aveți nimic de făcut din acest moment. De la majorat pe mai departe este treaba copilului major sa negocieze cu tatăl său, sau să-l dea în judecată în nume personal.
Calitate procesuala activa are majorul.

Acesta are deplina capacitate procesuala de exercitiu.


Daca promovati dumneavoastra actiunea, ca parinte, aceasta va fi respinsa, pentru lipsa calitate procesuale active.


Fiul dumneavoastra este indreptatit sa primeasca pensia de intretinere, pana la implinirea varstei de 26 de ani, daca studieaza.


De asemenea, acesta trebuie sa fie in stare de nevoie, stare de nevoie generata de lipsa realizarii veniturilor, dintr-o activitate lucrativa.


Cata vreme subzista starea de nevoie, pensia de intretinere trebuie platita.


Nu are relevanta forma de invatamant aleasa.


Ratiunea acordarii pensiei de intretinere este data de importanta sustinerii financiare, in vederea desavarsirii pregatirii profesionale.



Instanta de judecata competenta material, general si teritorial este judecatoria in a carei raza teritoriala domicilieaza reclamantul, ori paratul, legiuitorul instituind o competenta teritoriala alternativa, pentru litigiile in materie de pensie de intretinere.


Hotararea este executorie de drept.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentară aura_aura aura_aura Buna ziua, Copilul meu este major si se afla inca in liceu. El mai poate beneficia de pensie alimentară din partea tatălui ,daca in hotararea de divorț ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara student MihaiGhinea MihaiGhinea Buna ziua! Sunt student iar tatal meu(mama nu lucreaza) refuza sa ma tina la facultate. Il pot face dpdv legal sa imi plateasca pensie chiar daca parintii nu ... (vezi toată discuția)
Fiul meu împlinește 18 ani în mai. ce documente trebuie să înainteze în instanță pentru a beneficia în continuare de pensia de întreținere? RAndreeaD RAndreeaD Buna ziua fiul meu împlinește 18 ani in mai ce documente ar trebui sa înainteze in instanța (București) pentru a beneficia in continuare de pensie ... (vezi toată discuția)