avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie Alimentară
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie Alimentară

Buna ziua,
Copilul meu este major si se afla inca in liceu.
El mai poate beneficia de pensie alimentară din partea tatălui ,daca in hotararea de divorț din 2004 , tatăl a fost obligat să plătească pensie doar până la majoratul copilului?
Multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
DA, dar daca tatal nu intelege sa se comporte civilizat si sa-i plateasca el de buna voie pensia atunci copilul major il, cheama in judecata.
Va invoca art. 499 C.civ si 529 C.Civ.
Calitate procesuala activa are majorul.

Acesta are deplina capacitate procesuala de exercitiu.

Cata vreme subzista starea de nevoie, pensia de intretinere trebuie platita.

Nu are relevanta forma de invatamant aleasa.

Ratiunea acordarii pensiei de intretinere este data de importanta sustinerii financiare, in vederea desavarsirii pregatirii profesionale.

Instanta de judecata competenta material, general si teritorial este judecatoria in a carei raza teritoriala domicilieaza reclamantul, ori paratul, legiuitorul instituind o competenta teritoriala alternativa, pentru litigiile in materie de pensie de intretinere.


Hotararea este executorie de drept.

O zi frumoasa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara student MihaiGhinea MihaiGhinea Buna ziua! Sunt student iar tatal meu(mama nu lucreaza) refuza sa ma tina la facultate. Il pot face dpdv legal sa imi plateasca pensie chiar daca parintii nu ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere danielabadulescu danielabadulescu Buna ziua! Fiul meu implineste 18 ani in luna august. A beneficiat de pensie de intretinere in urma divortului. In anul scolar 2017-2018 este elev in clasa a ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara MarcoIasmina MarcoIasmina Bună ziua, dacă am împlinit 18 ani și sunt la un liceu sportiv cu contract, tata mai este obligat sa îmi mai plătească pensie alimentara? În vara dau ... (vezi toată discuția)