avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie intretinere minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie intretinere minor

1. pana la ce varsta poate primii pensie alimentara ?
2. ce forme de invatamant trebuie urmeze copilul pentru a primii pensie alimentara
multumesc
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 14:31, 18 Februarie 2015
Pana la varsta la care termina facultatea
Art. 499 NCC

Obligaţia de întreţinere

(1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.
(2) Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregătirea sa profesională.
(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
(4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.

Nu e specificat in lege forma de invatamant, totusi daca nu e vb de invatamant la zi, ci la distanta, ar avea timp sa munceasca, macar cu jumatate de norma.
Pe vechiu cod as fi fost de acprd cu tine; totusi, noul cod e deficitar in sensul asta, Decizia Tribunalului suprem pe care ne bazam cand era in vigoare Codul civil de la 1864 era mai buna in formulare...
multumesc de raspuns
a urmat o facultate privata curs de zi, pana in 2013
in oct. 2013 s-a inscris la o scoala privata postliceala ,, asistenti medicali " curs zi
mentionea ca are varsta de 24 ani
Ultima modificare: Miercuri, 18 Februarie 2015
HCH2009, utilizator

Alte discuții în legătură

Intretinere student Rolli Rolli Buna ziua. Va rog sa-mi dati un sfat intr-o problema delicata: eu si sotul meu avem un copil - student la zi, in varsta de 21 ani. Pentru ca nu participa, ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara major lenu73 lenu73 buna dimineata, Adult in varsta de 19 ani, student anul I la Academia Militara, poate solicita pensie alimentara tatalui pe durata studiilor? ... (vezi toată discuția)
Probleme de familie- tatal plecat, dar parinti nedivortati irina42 irina42 Am tatal mutat de acasa de aproximativ 3 ani, timp in care nu a platit nimic pentru intretinerea mea sau a casei. Parintii sunt nedivortati, eu sunt studenta, ... (vezi toată discuția)