avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua! Minorul poate primi pensie de intretinere de la tata, daca nu exista o hotarare judecatoreasca de incredintare in favoarea mamei? Daca tatal are de platit o rata la banca, cum se va stabili de catre instanta cuantumul pensiei de intretinere ?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:56, 8 Octombrie 2014
Doar daca dorește tatal.npensia de întreținere se stabilește astfel:

Art. 529 NCC

Cuantumul întreţinerii

(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

Daca tatal nu contribuie la intretinerea copilului, va fi obligat de instanta sa o faca fara legatura cu procesul pt autoritatea parinteasca si locuinta copilului.
Pensia maxima ce se va fixa va fi de max1/4 din salariul net. Instanta tine cont de alte obligatii ale tatalui, insa nu neaparat de rata de la banca, depinde. Daca rata la banca e pt locuinta in care sta copilul, ar putea tine cont.


Obligatia legala de intretinere poate fi indeplinita in natura sau prin plata unei sume de bani.

Obligatia legala de intretinere poate fi indeplinita chiar daca nu exista o hotarare judecatoreasaca.( asadar, prestatia este una benevola ).

In caz contrar, pensia de intretinere este stipulata prin hotarare judecatoreasca.


Reprezentantul legal al copilului minor se poate adresa instantei de judecata, in vederea stabilirii modului in care este exercitata autoritatea parinteasca, pentru a fi stabilita locuinta copilului minor si pentru a fi stabilita obligatia legala de intretinere.


Competenta material, teritorial si functional este judecatoria in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul .( numai pentru stabilirea si majorarea pensiei de intretinere legiuitorul a stabilit competenta teritoriala alternativa, reclamantul putand investi cu o cerere de chemare in judecata judecatoria in a carei raza teritoriala domicilieaza ).


Plaxonul maximal stabilit de Codul civil este de 25 % din veniturile nete obtinute, nu mai putin de salariul minim pe economia nationala.


Acest plafon poate fi atins sau nu.( pensia de intretinere este stabilita in functie de posibilitatile de plata ale debitorului, precum si in functie de nevoile creditorului obligatiei legala de intretinere).


Obligatia catre institutia creditoare nu va fi avuta in vedere , de principiu, pentru a fi micsorat cuantumul pensie de intretinere.


Hotararea in materie de pensie de intretinere este executorie de drept.

Succes.


Normalitatea spune ca ar trebui sa mamance minorul si in lipsa unei hotarari... se stabileste in functie de nevoile parintelui si ale copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme de familie- tatal plecat, dar parinti nedivortati irina42 irina42 Am tatal mutat de acasa de aproximativ 3 ani, timp in care nu a platit nimic pentru intretinerea mea sau a casei. Parintii sunt nedivortati, eu sunt studenta, ... (vezi toată discuția)
Procent din veniturile tatalui pentru crestere minor de catre mama la divort prin notar delotilia delotilia Buna ziua. As dori sa stiu care este, in cazul unui divort cu minori, procentul din salariul tatalui la care are dreptul minorul in cazul in care acesta ramane ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere minori ralucaehor ralucaehor Buna ziua, as dori sa stiu daca un parinte poate fi obligat la plata pensie de intretinere minori in conditiile in care nu exista o hotarare de divort sau de ... (vezi toată discuția)