avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acceptare tacita a succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acceptare tacita a succesiunii

Buna ziua,

Se poate considera in fata instantei, ca un act de acceptare tacita a succesiunii dupa un defunct, faptul ca fiul acestuia s-a ocupat de formalitatile de inmormantare ?

Multumesc anticipat pentru raspuns !

Cu stima,

Sorin
Cel mai recent răspuns: ContSters222775 , utilizator 18:16, 16 Noiembrie 2011
BUna ziua !
De regula , se ajunge la astfel de situatii cand exista un litigiu ... pe cale de consecinta , se rezolva astfel de situatii numai in instanta ... definitiv si irevocabil .:yes:
Noul cod civil:

Art. 1110
Actele cu valoare de acceptare tacita
(1) Actele de dispozitie juridica privind o parte sau totalitatea drepturilor asupra mostenirii atrag acceptarea tacita a acesteia. Sunt astfel de acte:
a) instrainarea, cu titlu gratuit sau oneros, de catre succesibil a drepturilor asupra mostenirii;
b) renuntarea, chiar gratuita, in folosul unuia sau mai multor mostenitori determinati;
c) renuntarea la mostenire, cu titlu oneros, chiar in favoarea tuturor comostenitorilor sau mostenitorilor subsecventi.
(2) De asemenea, pot avea valoare de acceptare tacita a mostenirii actele de dispozitie, administrare definitiva ori folosinta a unor bunuri din mostenire.
(3) Actele de conservare, supraveghere si de administrare provizorie nu valoreaza acceptare, daca din imprejurarile in care acestea s-au efectuat nu rezulta ca succesibilul si-a insusit prin ele calitatea de mostenitor.
(4) Sunt considerate a fi de administrare provizorie actele de natura urgenta a caror indeplinire este necesara pentru normala punere in valoare, pe termen scurt, a bunurilor mostenirii.

Conform celor de mai sus si a practicii judiciare in materie, simpla participare la cheltuielile de inmormantare nu constituie act de acceptare tacita a succesiunii.

raspunsul meu este nu, insa ar trebui sa verificati daca nu cumva fiul a acceptat altfel mostenirea : poate a fost la notar si are un certificat de mostenitor sau a indeplinit alte acte dintre cele aratate in mesajul de mai sus
Ultima modificare: Miercuri, 16 Noiembrie 2011
Anamaria Plevit, Avocat
daca defunctul a decedat inainte de 01.10.2011 se aplica art. 689 din "vechiul" cod civil.
Art. 689. Acceptarea poate fi sau expresã sau tacitã. Este expresã când se însuseste titlul sau calitatea de erede într-un act autentic sau privat; este tacitã când eredele face un act, pe care n-ar putea sã-l facã decât în calitatea sa de erede, si care lasã a se presupune neapãrat intentia sa de acceptarte
totusi intrebarea dvs este impropriu formulata, nu conteaza ce "se poate considera" in fata instantei, conteaza in fond ce parere are judele despre asta. Intr-o oarecare masura fiul defunctului poate pretinde ca si-a asumat pasivul succesiunii (cheltuieli de inmormantare) si ca deci a acceptat succesiunea, exista loc de multe discutii in speta dvs.
Va multumesc pentru raspunsuri.

Cu stima,

Sorin

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune.buna ziua,ce anume înseamnă:"neacceptarea succesiunii ... Andra Alexa Andra Alexa Succesiune.Buna ziua,ce anume înseamnă:\"neacceptarea succesiunii în termenul legal se poate înlătura cineva de la succesiune prin neacceptarea tacita ... (vezi toată discuția)
Mostenire, cote, plata impozitului favex favex O familie, sot, sotie si un fiu. Decedeaza sotia in 2015 masa succesorala fiind un imobil. In perioada de optiune succesorala sotul ramane in imobil. Fiul face ... (vezi toată discuția)
Drepturi mostenitori la proprietate anitzaa anitzaa Buna ziua, tatal meu locuieste de 30 de ani intr-o casa in care are mostenire 2/3 din casa. Cealalta treime este mostenita de 2 persoane care au plecat ... (vezi toată discuția)