avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drepturi mostenitori la proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drepturi mostenitori la proprietate

Buna ziua,

tatal meu locuieste de 30 de ani intr-o casa in care are mostenire 2/3 din casa.
Cealalta treime este mostenita de 2 persoane care au plecat inainte de '89 in Austria, dar care au decedat. De la cele doua persoane exista mostenitori in Romania.
Ce drepturi mai au acestia asupra respectivei treimi, mai ales ca timp de 30 de ani doar tatal meu s-a ocupat de intretinerea si imbunatatirea casei si de plata impozitelor?
Daca au drepturi in ce conditii!?

Multumesc de raspuns,
Anamaria Padurice
Cel mai recent răspuns: exuser , utilizator 11:23, 27 Decembrie 2011
Buna ziua,

teoretic, daca sunt indeplinite anumite conditii, acele persoane sunt proprietare ale cotei mostenite. Asta presupune sa fi acceptat succesiunea in termenul legal de 6 luni de la decesul autorilor lor.
In ce priveste stapanirea imobilului pe perioada de 30 de ani, exista voci in doctrina care afirma ca nu este posibila uzucapiunea impotriva mostenitorilor.
Dupa parerea mea, este o ipoteza care merita incercata si as folosi-o la instanta.
Evident, modul de rezolvare depinde in mod esential de situatia de fapt pe care nu o cunoastem.

Avocat Costi Boncu


Din ce stiu eu, niciunul din mostenitori (inclusiv tatal meu) nu au facut act pt acceptarea mostenirii. Tatal meu vrea sa faca o forma legala, prin care sa imi lase mie partea lui de casa. Cum trebuie procedat mai departe?

Daca cei 2 mostenitori care au 1/3 din casa, nu fac actul de acceptare a mostenirii, ce se intampla cu aceasta? Ce se poate face mai departe?

Mai am o intrebare: actul de acceptare a mostenirii, inseamna de fapt actul de succesiune!?
Tatal dvs este considerat ca fiind acceptant tacit al succesiunii. Ceilalti doi daca nu au facut declaratie de acceptare expresa a succesiunii in termen de 6 luni sau nu au facut acte de acceptare tacita sunt inlaturati de la mostenire. Tatal dvs trebuie sa se prezinte la notarul public de peraza judecatoriei unde defunctul a carui succesiune se dezbate a avut ultimul domiciliu, cu certificatul de deces al autorului, cu actele de proprietate si cu doi martori care au cunoscut pe defunct foarte Bine. Dupa dezbaterea succesiunii se va elibera certificat de mostenitor tatalui, daca ceilalti doi sunt declarati straini de mostenire, si va poate doña sau vinde imobilul dvs.
trebuie sa intreb...de ce tatal meu ar fi considerat acceptant tacit, iar ceilalti nu?
Pentru ca a platit impozitul pt imobile, a folosit imobilul, intr un cuvant a facut acte de administrare ale bunurilor succesorale care valoreaza acte si fapte de acceptare tacita a mostenirii.

Alte discuții în legătură

Acceptare tacita a mostenirii DORISSS DORISSS Cu ce acte (cum) faci dovada de acceptare tacita a mostenirii, daca nu ai fost la notariat in cele 6 luni de la decesul parintilor? Multumesc! (vezi toată discuția)
Succesiune naeprioroc naeprioroc Tatal meu a decedat in 2000 au ramas mostenitori, mama, subsemnatul si 2 nepoti (copii ai fratelui meu decedat). Averea parintilor mei consta dintr-un ... (vezi toată discuția)
Solicit sfat in cdrul unui proces de partaj judiciar ciocan catalin ciocan catalin Buna ziua ,sunt la finalul unui prim proces de partaj judiciar,care s-a incheiat la Slatina,in proces eu avand calitate de parat. Este vorba despre ... (vezi toată discuția)