avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revocare renuntare la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revocare renuntare la succesiune

Buna ziua,

In urma cu o saptamana am fost de acord sa semnez o declaratie prin care renuntam la o succesiune care urmeaza sa fie deschisa la sfarsitul lunii septembrie. Pot revoca aceasta renuntare? Daca da, imi puteti spune cum?
Cu deosebita stima,
George Nicolici
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 12:11, 14 August 2009
puteti retracta renuntarea daca nu s-au implinit 6 luni de la data decesului defunctului si daca mostenirea e vacanta, nu amai acceptat nimeni mostenirea. e greu de crezut ca indepliniti conditiile retractarii pentru ca se poate accepta mostenirea si tacit prin preluarea de bunuri sau efectuarea de acte de administrare asupra mostenirii.
In primul rand, va multumesc pentru raspunsul prompt. In al doilea rand, precizez ca nu s-au indeplinit cele 6 luni de la deces. La momentul semnarii renuntarii la succesiune am fost indus in eroare de celalat mostenitor si de catre notar cu privire la bunurile care urmau sa fie impartite, lucru pe care il pot proba cu acte.
George Nicolici a scris:

In primul rand, va multumesc pentru raspunsul prompt. In al doilea rand, precizez ca nu s-au indeplinit cele 6 luni de la deces. La momentul semnarii renuntarii la succesiune am fost indus in eroare de celalat mostenitor si de catre notar cu privire la bunurile care urmau sa fie impartite, lucru pe care il pot proba cu acte.

În acest caz nu mai este vorba despre retractare, ci despre o acţiune în anulare pe motiv de dol. Nu va fi uşor.
renuntarea nu mai poate fi retractata, am inteles ca celalalt mostenitor a acceptat succesiunea. puteti sa va adresati instantei de judecata si sa dovediti ca a fost viciat consimtamantul dumneavoastra la incheierea declaratiei de renuntare.
Mie intrebarea dvs. imi naste o nedumerire.
Potrivit art.651 C. civ. ”succesiunile se deschid prin moarte”. Intrebarea care se naste este .. de unde stiti dvs. cand se va deschide succesiunea. Nu de alta dar .... din interpretarea lui 956 stim ca pactele asupra unei succesiuni nedeschise sunt interzise sub orice forma de lege.
Daca insa e doar o greseala de exprimare si doriti sa va referiti la data dezbaterii succesiunii atunci e valabil ce vi s-a spus mai sus.
Anume ca:
-este necesar sa nu treaca termenul de 6 luni de la data la data deschiderii succesiunii
-mostenirea sa nu fi fost acceptata intre timp de alti mostenitori.
Din ce spuneti dvs. tind sa cred insa ca in aceiasi zi ati dezbatut si succesiunea. Si atunci ce urma sa se intample in septembrie ?
Ar mai trebui doar completat cu faptul ca drepturile dobandite de terti in acest interval cu buna credinta raman valabile.

Alte discuții în legătură

Renuntare mostenire olympya olympya buna ziua. va rog sa ma lamuriti in ceea ce priveste o renuntare. Tatal meu a murit acum 5luni.Mama mea vitrega a renuntat la mostenire facand o declaratie de ... (vezi toată discuția)
Succesiune cristinaionescu cristinaionescu Buna ziua , Am o problema si va rog daca puteti sa ma ajutati printr-un raspuns . In anul 2002 tatal meu a decedat , moment in care s-a facut succesiunea . ... (vezi toată discuția)
Succesiune MGabriel MGabriel Mama a decedat de curand,tata este inca in viata,mai am un frate. Exista cumva riscul ca ,in cazul in care nu se face procedura de succcesiune asupra ... (vezi toată discuția)