avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1074 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acceptare tacita a mostenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acceptare tacita a mostenirii

Cu ce acte (cum) faci dovada de acceptare tacita a mostenirii, daca nu ai fost la notariat in cele 6 luni de la decesul parintilor?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 15:34, 10 Februarie 2010
acte de acceptare tacita=preluarea de bunuri din masa succesorala, plata unui impozit, acte materiale- mutarea in casa mostenita, actiuni in justitie etc...
acceptarea tacita a mostenirii,presupune ca in calitate de mostenitor sa fi facut anumite acte de acceptare care in acceptiunea instantei inseamna acte de acceptare tacita.
in acesta categorie sunt considerate acte de acceptare tacita, actele de dispozitie,care presupun intentia nnechivoca de a accepta tacit mostenirea.Orice act de dispozitie ,indiferent de valoarea bunului succesoral asupra caruia se exercita actul,constituie o acceptare tacita.
- daramarea si reparatiile care nu au un caracter urgent facute la imobilele succesorale
- s-a mai statuat ca reprezinta acte de acceptare tacita achitarea taxelor succesorale,plata impozitelor etc
suportarea cheltuielilor de inmormantare sunt considerate acte de acceptare tacita?
DORISSS a scris:

suportarea cheltuielilor de inmormantare sunt considerate acte de acceptare tacita?


Nu.

Art. 689 Cod Civil

Acceptarea poate fi sau expresa sau tacita. Este expresa cind se insuseste titlul sau calitatea de erede intr-un act autentic sau privat; este tacita cind eredele face un act, pe care n-ar putea sa-l faca decit in calitatea sa de erede, si care lasa a se presupune neaparat intentia sa de acceptare. (C. civ. 690 si urm., 703, 712, 1171 si urm., 1176 si urm.).
Ultima modificare: Miercuri, 10 Februarie 2010
Av. Marian Bîrlădeanu, Avocat
Parerea mea este sa nu va jucati la un asemenea proces.
Trebuie sa va angajati avocat dupa ce il veti consulta in prealabil.
Daca partea adversa are un avocat abil veti afla de abia dupa ce pierdeti procesul ce si cum...

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi mostenitori la proprietate anitzaa anitzaa Buna ziua, tatal meu locuieste de 30 de ani intr-o casa in care are mostenire 2/3 din casa. Cealalta treime este mostenita de 2 persoane care au plecat ... (vezi toată discuția)
Declaratie de acceptare a mostenirii Maria3030 Maria3030 buna ziua! as vrea sa stiu ce anume implica aceasta declaratie de acceptare a mostenirii si in ce conditii se practica. am citit cate ceva aici pe forum si ... (vezi toată discuția)
Declaratie de acceptare a succesiunii ana93 ana93 Buna ziua la toata lumea! Am mai scris, mi s-a raspuns la intrebare insa tot nu mi-e clar... presupunand ca vreau sa dau declaratia de acceptare a succesiunii ... (vezi toată discuția)