avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... declaratie de acceptare a mostenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

declaratie de acceptare a mostenirii

buna ziua! as vrea sa stiu ce anume implica aceasta declaratie de acceptare a mostenirii si in ce conditii se practica. am citit cate ceva aici pe forum si multa lume spune ca ar trebui facuta in primel 6 luni de la decesul unuia din parinti. De ce? si daca nu e facuta in acele prime 6 luni , se poate depune la un notar dupa aceea? Dupa ce mama a murit acum 6 ani , tatal meu si cu mine suntem singurii supravetuitori. nici unul din noi nu a facut vreun demers catre dezbaterea de mostenire. Dupa tot acest timp, cred ca tata ar vrea sa vanda apartamentul care a ramas in urma mamei. Nu as vrea ca acest lucru sa se intample, dar din cate mi s-a mai spus poate sa o faca si fara sa stiu eu. Daca nu am depus aceasta declartie de acceptare a mostenirii dupa 6 luni de la moartea mamei, pot sa o depun acum/? Daca da, credeti ca aceasta actiune il va impiedica pe tatal meu sa nu vanda apartam.fara stirea mea cel putin? am nevoie de un sfat , va rog , ce parere aveti ? ce ar trebui sa fac?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:21, 3 Octombrie 2007
art. 689 C. civ. prevede că „acceptarea poate fi expresă sau tacită. Este expresă când se însuşeşte titlul sau calitatea de erede printr-un act autentic sau privat (instrumentum); este tacită când eredele face un act (negotium), pe care n-ar putea să-l facă decât în calitatea sa de erede şi care lasă a se presupune neapărat intenţia sa de acceptare”.Altfel spus, acceptarea este expresa cand se realizeaza in forma scrisa si tacita atunci cand se realizeaza prin acte de administrare sau de dispozitie privitoare la bunurile ce fac parte din masa succesorala.
In temeiul dispozitiilor Codului Civil, orice mostenire trebuie acceptata in termen de 6 luni de la decesul persoanei a carei mostenire urmeaza a fi dezbatuta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi mostenitori la proprietate anitzaa anitzaa Buna ziua, tatal meu locuieste de 30 de ani intr-o casa in care are mostenire 2/3 din casa. Cealalta treime este mostenita de 2 persoane care au plecat ... (vezi toată discuția)
Termen mostenire inti inti Tot citesc legile, intreb la notari, dar....nu mi-e clar, deci: 1.succesiunea se deschide prin deces; 2. in termen de 6 luni trebuie sa te prezinti pentru ... (vezi toată discuția)