Buna ziua! Detin un imobil in Fetesti,Ialomita,sediu al unei S.C. compus din P+1+M.Cladirea a fost construita in 1999 si in 2002 s-a facut receptia partiala a cladirii(doar parter). Cladirea are 290mp/nivel. Vreau sa imi spuna cineva care stie,daca se impoziteaza tot imobilul sau doar parterul,deoarece doar parterul este terminat?Etajul si mansarda fiind neterminate,si neavand nici o receptie de finalizare facuta. M a adresez celor de aici ,pentru ca la noi la primarie este dezastru....Multumesc si astept un raspuns!
Am un proces verbal de receptie a cladirii,partial.Doar pentru parter. Am fost la primarie si au zis ca baza de impozitare este valoarea de inventar a cladirii, nicidecum suprafata sau ca este receptionata doar partial...Ce sa fac in situatia asta?Este vreo prevedere legala in sensul asta,care li la-ti zis? Astia la primarie habar nu au de capul lor...
In cazul persoanelor juridice, impozitul/taxa pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a cladirii.
Valoarea impozabila a cladirii reprezinta valoarea de intrare a cladirii in patrimoniu, inregistrata in contabilitatea proprietarului, conform prevederilor legale in vigoare, valoare care nu se diminueaza cu amortizarea calculata potrivit legii.
Cota de impozitare aplicata este de:
1,5% asupra valorii de intrare in patrimoniu in cazul cladirilor dobandite, (re)evaluate, modernizate, reconstruite, consolidate, care au suferit lucrari de extindere, etc. in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta;
5% asupra valorii de intrare in patrimoniu in cazul unei cladiri care nu a fost reevaluata in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta 2011, respectiv 31.12.2007. Aceasta cota se aplica pana la sfarsitul lunii in care s-a efectuat prima reevaluare.
In cazul unei cladiri a carei valoare a fost recuperata integral pe calea amortizarii, cota de impozitare este de 1,5%, iar valoarea impozabila se reduce cu 15%.
In cazul cladirilor achizitionate in sistem de leasing, impozitul se datoreaza de catre utilizator pe intreaga perioada de desfasurare a contractului.