avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Militar in rezerva - pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Militar in rezerva - pensionare

Sunt militar in rezerva si doresc sa aflu cand si in ce conditii pot sa beneficiez de pensie. Am vechime efectiva in M.Ap.N. de 15 ani si 3 ani scoala militara. Am trecut in rezerva in anul 1998 la cerere, fara drept de pensie si de atunci am lucrat in diverse firme timp de 6 ani. Am varsta de 50 ani. In perioada cat am activat am indeplinit functii de comanda timp de 13 ani. Ma intereseaza daca pot beneficia de prevederile anexei 5 din legea 263/2011 si cand pot beneficia de pensie anticipata si de limita de varsta si in ce conditii. Va multumesc anticipat.
Cu stima si respect barbos.
Cel mai recent răspuns: barbos , utilizator 21:17, 21 Noiembrie 2011
Buna seara,

Presupun, totusi, ca doriti sa aflati data iesirii la pensie potrivit anexei 6 a Legii nr. 263/2010, nu potrivit anexei 5 a aceluiasi act normativ.

Pentru a va raspunde la intrebari este necesar sa reveniti si sa precizati data nasterii dvs.
Buna seara.
10.06.1961
Aveti dreptate, la anexa6 ma refeream.
Bun, multumesc!

Date generale: varsta standard de pensionare este de 56 de ani si 9 luni, stagiul complet de cotizare este de 23 de ani si 8 luni iar stagiul minim de cotizare in specialitate este de 16 ani si 9 luni.

Pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta trebuie sa indepliniti, cumulativ, urmatoarele doua conditii:
-sa realizati stagiul minim de cotizare in specialitate de 16 ani si 9 luni, conditie indeplinita intrucat perioadei de 15 ani de activitate in cadrul MApN i se adauga cei 3 ani de scoala militara;
-sa impliniti varsta standard de pensionare de 56 de ani si 9 luni.

Pentru a beneficia de pensie anticipata partiala si pentru ca ati fost trecut in rezerva, trebuie sa indepliniti, cumulativ, urmatoarele doua conditii:
-sa realizati stagiul complet de cotizare de 23 de ani si 8 luni, conditie neindeplinita. In cazul stagiului complet de cotizare, perioada de scoala militara nu este avuta in vedere. Pana acum aveti doar 21 de ani, 15 in cadrul MApN si 6 in sectorul civil.
-sa impliniti varsta de 51 de ani si 9 luni.

Daca, in cadrul MApN, ati lucrat in grupe de munca, in conditii deosebite, speciale sau in alte conditii, datele de mai sus se schimba.

Important! Acum o luna si ceva, un coleg de-al dvs. m-a intrebat daca si cadrele militare in rezerva pot beneficia de prevederile din anexa 6, avand in vedere faptul ca Legea nr. 263/2010 face referire numai la cadrele militare in activitate.

Opinia mea a fost ca pot beneficia, si puteti sa cititi totul mai jos:
www.avocatnet.ro/content/for...
Multumesc pentru raspuns. Aceeasi dilema aveam si eu referitor la posibilitatea de a putea beneficia de prevederile anexei 6 din legea nr. 263/2010 care se referea doar la militarii activi. Am citit raspunsul la care ati facut trimitere si sper ca si cei de la casa de pensii sa aiba aceeasi interpretare. inca o data va multumesc. Buna seara.
am citit si acelasi lucru ma intereseaza si pe mine

Cu o vechime in MApN considerata cu tot cu grupe speciale ,de 26 ani si 6 luni.In prezent pensionar militar anticipat .
Vechime la alte firme de 5 ani.
Care ar fi data pensionarii pt limita de varsta.Nascut in sept 1966
Daca la pensia actuala se poate adauga si contributia din cei 5 ani, pentru recalcularea pensiei?Adica sa se ia in calcul la acest moment stagiile de cotizare ca civil si sa sa recalculeze pensia actuala.
Ultima modificare: Duminică, 20 Noiembrie 2011
leusan, utilizator

Alte discuții în legătură

Varsta de pensionare pentru militari Dreptul muncii Dreptul muncii Cat este varsta de pensionare pentru militari, acum cu noua lege a pensiilor? A ramas la 55 ani sau este la 60 de ani, pentru fiecare caz in parte (in functie ... (vezi toată discuția)
Data iesirii la pensie - cadru militar vladconsta vladconsta Am lucrat 14 ani militar activ 2 ani scoala militara 1 an jumatate armata 11 ani salariat civil 2 ani somer actualmente nu lucrez .Sunt nascut la data 24 ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru cadrele militare in rezerva cristel padurean cristel padurean Subiect: dilemă referitoare la acordarea pensiei militare. Sînt ofiţer în rezervă. În contextul Legii 263/2010, sînt în următoarea dilemă: - ... (vezi toată discuția)