avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Proces verbal de contraventie necomunicat in 30 de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Proces verbal de contraventie necomunicat in 30 de zile, solutia instantei: plangere respinsa

Buna ziua!
Nu am semnat un proces verbal prin care mi se suspenda dreptul de a conduce pt 30 de zile in data de 14.07.2011, iar acesta mi-a fost comunicat in data de 17.08.2011, evident peste cele 30 de zile in care trebuia comunicat. Am depus contestatie, dar ieri am primit solutia : Respinge ca neîntemeiată plângerea formulată împotriva procesului verbal seria CC nr. 9642854/14.07.2011. Irevocabilă.
Mentionez ca PV-ul a fost adus la domiciliu de un agent de la politie.
1. cele 30 de zile in care trebuie comunicat pv-ul sunt zile "lucratoare" si asta e cauza respingerii plangerii?
2. daca raspunsul la prima intrebare e NU, mai pot face ceva in privinta asta avand in vedere ca solutia e irevocabila?
3. daca raspunsul la a doua intrebare e NU, mai pot plati jumatate din amenda mentionata in PV si cum trebuie sa procedez cu permisul? ma duc de buna voie la politie si il predau sau trebuie sa primesc o instiintare? permisul trebuie predat la sectia pe raza careia s-a intocmit PV sau la sectia de la domiciliu?

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 17 Noiembrie 2011
FlaviusC, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:17, 24 Ianuarie 2012
OG 2/2001 prevede ca necomunicarea sanctiunii in termen de 30 de zile de la aplicarea amenzii duce la prescriptia executarii amenzii. Prescritia inseamna ca titlul (PVB) in baza caruia trebuia sa platiti nu mai poate sa va fie imputat daca au trecut cele 30 de zile. Daca plateati de buna voie amenda era mai bine. Comunicarea se calculeaza de cand a fost depusa la posta nu de cand ati primit-o.

Oricum, in cazul dumneavoastra nu se mai poate face nimic ca si demers juridic pentru anularea PV.
De asemenea nu mai puteti beneficia de prevederea legala de plata a jumatate din cuantumul amenzii.
Termenul de 48 de ore este instituit ca un termen special pentru cei care recunosc ca au meritat amenda si achita imediat.
Ultima modificare: Joi, 17 Noiembrie 2011
ContSters82289, utilizator
pv-ul nu a venit prin posta, a fost adus acasa de un agent de la sectia de domiciuliu. s-a intocmit un proces-verbal de comunicare in data de 17. deci judecatorul cum a "ghicit" el data cand a fost pv-ul depus la posta? sau cum s-a judecat acest caz? pentru ca sunt total revoltat de solutia data. de ce nu mi-a permis sa fac recurs macar? mai ales ca am contestat foarte multe lucruri in acest dosar : data comunicarii pv-ului care depaseste 30 de zile de la data intocmirii, procesul de comunicare (agentul care mi-a adus pv-ul trebuia sa mi-l dea personal sau unei rude sau colocatar. in schimb el l-a lasat la vecinul de peste drum), am contestat inclusiv fapta pentru care s-a intocmit pv-ul. deci repet, cum pot sa aflu felul in care s-a judecat acest dosar sau ce pot sa fac in privinta asta?
nu de alta, dar sunt complet nevinovat si asta ma revolta la culme.
Din pacate nu mai puteti face nimic.
Trebuia sa aveti martor/i care sa sustina faptul ca P.V. vi s-a comunicat la o anumita data.
Nu mai puteti beneficia de jumatate din minim.
am procesul verbal de comunicare a procesului verbal care e datat 17.08.2011. in plus, pv-ul a fost predat vecinului meu, desi asta e ilegal, trebuia predat unei rude de gradul 1 sau unui colocatar.
desi am depus toate actele la dosar care demonstreaza ca respectiva comunicare a procesului verbal s-a facut in termen ce depaseste 30 de zile, solutia a fost de respingere a contestatiei si este irevocabila. nu gasesc nicio explicatie pentru solutia asta, decat daca cele 30 de zile in care trebuie comunicat pv-ul sunt zile "lucratoare", desi asta nu e specificat in lege. deci, poate cineva sa-mi explice de ce completul de judecata a decis sa incalce legea in situatia asta ?
FlaviusC a scris:
1. cele 30 de zile in care trebuie comunicat pv-ul sunt zile "lucratoare" si asta e cauza respingerii plangerii?

Nu este vorba de 30 de zile, in OG nr. 2/2001 nu exista asa ceva. Termenul de comunicare a procesului verbal de contraventie este de o luna, ceea ce in drept nu este egal cu 30 de zile. Procedural, termenul pe zile se calculeaza altfel decat termenul pe luni.

Trebuia sa precizati data incheierii procesului verbal de contraventie. Daca data incheierii procesului verbal de contraventie este 14.07.2011, atunci ultima zi in care acesta trebuia sa vi se comunice era 14.08.2011. Daca, insa, data de 14.07.2011 este doar data savarsirii faptei, inseamna ca hotararea instantei este temeinica si legala.
Ultima modificare: Vineri, 18 Noiembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Suspendare permis faleza faleza am dus permisul la politie in vederea suspendarii,si mi-au dat inca 30 de zile pentru ca am depasit termenul de 15 zile de la data procesului desi in ziua in ... (vezi toată discuția)
Ce se mai poate face daca o plangere a fost respinsa prin sentinta definitiva si irevocabila? catalin2832 catalin2832 V-as ruga sa ma ajutati in rezolvarea unei probleme destul de delicate. Intr-o seara am fost oprit de un echipaj de politie care mi-a spus ca nu as fi ... (vezi toată discuția)
Amenda lipsa rovinieta, termene de prescriptie ciocnovic ciocnovic buna,la toata lumea...am primit un plic acasa in data de 23 02 2012,prin care sunt instiintat ca in data de 17 08 2011 am circulat pe un drum european fara a ... (vezi toată discuția)