am primit o notificare de la ANAF prin care mi se comunica ca am realizat venituri din activitati agricole si trebuie sa platesc retroactiv din 2009.mentionez ca terenul pe care l-am dat in arenda nu e pe numele meu(e al parintilor,insa nu am dezbatut succesiunea) am incheiat contract de arendare si primesc 600 kg cereale anual.e legal sa platesc retroactiv?cum anume se calculeaza venitul din moment ce eu primesc cereale si nu bani? Multumesc.
Venitul se calculeaza prin estimarea cantitatii de grau pe care o primiti ca arenda, acei 600 kg) in lei la pretul stabilit in fiecare an de finante.
Da, trebuie sa platiti din urma.
Ca sa stiti ce sa faceti pentru viitor(la inceputul lui 2012, pana pe 15 mai, depuneti declaratia 200 cu venitul optinut in 2011 din cedarea folosintei bunurilor, adica din contractul de arenda, iar spre toaman va vine de la finante o decizie de impunere, cu cat aveti de plata).
O, DOAMNE!
Au ajuns si la asta acuma...
Pai se poate stabili valoarea pt. ca acolo la cei care v-au dat cerealele este un pret de cost. Acuma se va stabili ori la pretul de cost al celui caruia i-ati dat terenul in arenda ori la valoarea preturilor medii afisate pe sait la ANAF.
am incercat sa gasesc articolul din lege prin care sa se mentioneze ca se aplica retroactiv,insa nu am gasit nimic. stiam ca orice lege publicata in monitorul oficial intra in vigoare in 30 zile. nu inteleg cum anume au ajuns la concluzia sa platesc din 2009 din moment ce contractul de arendare a fost facut inainte de acest an.
Buna ziua si SA TRAITI BINE..
Pai la mine OARE - CUM O FI ?? Iau arenda anual de min 5 - 7 ani si in ziua luarii ""arendei"" merg la Primaria com Topoloveni si - platesc impozitul..Nu merg la ANAF,,la ANAF - scumpii nostri - preteni - merg sa PLATESC VENITURI DIN CEDARE FOLOSINTA BUNURI = CHIRII dar nu am povestit,intrebat,,nu m-am laudat ca am si ceva teren in arenda= tot cedare bunuri in folosinta ?? acum trebe sa mai platesc si pt arenda la - anaf??
ORICUM - GLOATA,,POPORUL - A TRAIT MAI BINE PE TIMPUL - CONSTRUCTORULUI DE = BLOCURI,COMBINATE,RAFINARII,AL CANALULUI,,SISTEMELOR DE IRIGATII SI F F F F MULTE.. Acu - TRAIESC BINE UN MAX 15 % DIN POPULATIE,,,RESTUL MUNCESC PT ALTII = pt sirbi,polonezi,unguri,italieni,,pt - toata Evropa - mai putin pt ROMANIA = nu este tara lor ,,ei ajuta la prosperitatea Europei
Va multumesc mult si anticipat
arendasul a inregistrat contractul la primarie pentru a primi subventia pe terenul lucrat, iar primaria este obligata sa raporteze contractul la administratia financiara.
trebuie sa platiti impozitul de 16% aplicat asupra valorii cerealelor primite minus cota forfetara.
art. 62 cod fiscal
În cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se va face pe baza preţurilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotărâri ale consiliilor judeţene şi, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti, ca urmare a propunerilor direcţiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, hotărâri ce trebuie emise înainte de începerea anului fiscal. Aceste hotărâri se transmit în cadrul aceluiaşi termen direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, pentru a fi comunicate unităţilor fiscale din subordine.
(2) Venitul net din cedarea folosinţei bunurilor se stabileşte prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut
fiscul are dreptul sa emita decizii de impunere pentru ultimii 5 ani fiscali, conform art. 91 din codul de procedura fiscala.
Art. 91 Obiectul, termenul şi momentul de la care începe să curgă termenul de prescripţie a dreptului de stabilire a obligaţiilor fiscale
(1) Dreptul organului fiscal de a stabili obligaţii fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu excepţia cazului în care legea dispune altfel.
(2) Termenul de prescripţie a dreptului prevăzut la alin. (1) începe să curgă de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a născut creanţa fiscală potrivit art. 23, dacă legea nu dispune altfel.