avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale certificatul fiscal persoane fizice
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

certificatul fiscal persoane fizice

daca certificatul fiscal emis pentru persoana fizica iar el atesta ca la adresa de domiciliu figureaza
sotul si sotia cu datele de identificare ale sotului , CI si CNP , iar sotia numai cu numele , se poate considera ca acel certificat fiscal este emis pentru sotie si include bunurile proprii ale acesteia daca titulatul rolului este sotul ?
multumesc o zi frumoasa :stunned:
Cel mai recent răspuns: cool123 , utilizator 21:07, 21 Noiembrie 2011
Certificatul fiscal se da pe cnp nu pe adresa. Acolo apare si numele sotiei pentru ca pe actul de proprietate al imobilului sunt trecuti amandoi. Dar certificatul e cu cnp-ul sotului , deci cu bunurile sotului si atat.
,DAR CAND SE DESCHIDE ROL PENTRU BUNURI SE DESCHIDE ROL UNIC PENTRU FIECARE CNP IN PARTE ? daca este asa de ce primariile elibereaza un certifcat fiscal unde pe un rol sunt trecuti toti cei care domiciliaza la acea adresa indiferent de solicitant ,contribuabilul mentionat in certificat este de regula cel care a deschis rolul ,
cine greseste in acest caz ? contribuabilul pentru ca nu verifica actul primit , emitentul ca nu emite ceea ce i se cere , legea ca nu e clara ?
multumesc


Deschiderea fisei de rol nominal unic in cazul coindivizarilor este reglementata de Legea 571/2003 - Codul Fiscal Art 288 in Normele metodologice la acest articol : punctele 229- 230 din normele metodologice :

"229. Rolul nominal unic reprezintă fişa unică a contribuabilului care conţine elementele de identificare, precum şi creanţele bugetare ale acestuia la nivelul comunei, oraşului, municipiului sau sectorului municipiului Bucureşti, individualizată printr-un număr de rol, începând cu nr. 1 şi până la numărul care asigură înregistrarea tuturor contribuabililor. Se recomandă, în special, la unităţile administrativ-teritoriale cu un număr mare de contribuabili să se deschidă registre de rol nominal unic pentru persoane fizice şi registre de rol nominal unic pentru persoane juridice.

230. Contribuabililor coindivizari li se deschide rolul nominal unic după cum urmează:

a) în cazul moştenitorilor aflaţi în indiviziune, pe numele autorului succesiunii;

b) în cazul celorlalţi coindivizari, în următoarea ordine:

1. pe numele celui care efectuează declaraţia fiscală;

2. pe numele celui care are domiciliul în unitatea administrativ-teritorială respectivă;

3. pe numele celui care are reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială respectivă;

4. pe numele primului înscris în actul prin care se atestă dreptul de proprietate"

Cu alte cuvinte daca mai multi detinem in coproprietate unul sau mai multe bunuri imobile pe raza unei unitati administrativ teritoriale ni se deschide pt toti "un rol nominal unic". Titularul rolului este unul din cei aflati in unul din cazurile 230 a) sau 230 b) 1/2/3/4.

In consecinta pe acelasi rol nominal unic putem sa fim mai multi proprietari care detinem in cote egale sau diferite una sau mai multe proprietati.


Pe de alta parte cand solicitam certificat fiscal , cererea o face o singura persoana care poate fi una din persoanele care se afla in una dintre situatiile descrise mai sus si care sunt coindivizari / coproprietari sau de o persoana imputernicita de catre noi coproprietarii(prin procura de exemplu):

Certificatul fiscal va fi eliberat celui care a depus cererea si va atesta situatia fiscala a rolului :

" Ca urmare a cererii D-lui/D-nei ............, nr: .............. , data ................ , cu domiciliul in ....,
Nr. ...., Localitatea..., Jud. ...., legitimata prin B.I./C.I./C.I.P./Pasaport/ seria ......, nr............ cu CNP......., avand calitatea de proprietar/ coproprietar/ mandatar/ executor 1)/ mostenitor 2) si a verificarilor efectuate la nivelul compartimentului de specialitate al autoritatilor administratiei publice locale la nr. de rol nominal unic ...., se atesta urmatoarele:"

Mai jos vor fi descride bunurile detinute in coproprietate cu cotele de detinere ale fiecarui coproprietar precum si daca obligatiile fiscale sunt sau nu achitate .




multumesc celor care au raspuns ,dar,,,,,,,,,,,,,,,,,,
1. Se cere certificat de atestare fiscala privind impozitele si taxele locale pentru X,din care sa reiasa daca contribuabilul X are datorii la bugetul local ,daca el ,contribuabilul X aduce un certificat emis pe numele altei persoane Y cu care este prins in rol cu ,cota parte etc il pot considera valabil si pentru X si pentru Y .
2. daca xsi y sunt sot sotie toate bunurile se pun la comun pe un singur rol ?
multumesc o seara placuta
Ultima modificare: Luni, 21 Noiembrie 2011
cool123, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imposibilitate de a plati impozitul ioanagertrude ioanagertrude Buna seara. Am o nelamurire cu privire la cazul unei persoane care este divortata, partajul nu s-a facut iar fostul sot este condamnat la inchisoare. Femeia ... (vezi toată discuția)
Impozitul pe apartament emilot66 emilot66 Eu si fratele meu suntem copropietari pe apartamentul in care locuim. Acum o saptamana am vrut sa platesc impozitul la Primarie dar surpriza! Mi-sa spus pe un ... (vezi toată discuția)
Salutare! recent am mostenit o anumita suprafata de teren extravilan, ... AlexTP AlexTP Salutare! Recent am mostenit o anumita suprafata de teren extravilan, totul a fost in regula, suprafetele au fost intabulate pe numele nostru, insa problema a ... (vezi toată discuția)