avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Reducerea varstei standard de pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Reducerea varstei standard de pensionare

Buna ziua! Am si eu o nelamurire...Managerul unitatii are 56 ani (nascuta in iulie 1955) iar la data de 1 octombrie 2011 avea 31 de ani de vechime. Puteti sa-mi spuneti daca beneficiaza de reducerea de 5 ani pentru pensie de limita de varsta si eventual un articol sau un act normativ?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:54, 21 Noiembrie 2011
Un consilier juridic poate sa-i explice in baza legii 263/2010, ca reducerea cu 5 ani a limitei de varsta in vederea pensionarii poate rezulta din:
1. desfasurare activitate in conditii deosebite de munca timp de 22 ani sau conditii speciale timp de 10 ani;
2. la solicitarea pensiei anticipate partial/anticipate, aceste 2 fiind conditionate de stagiul de cotizare, 35/43 ani.
Cum managerul unitatii dv. are acum 56 de ani si un stagiu de 31 ani este numai bine, peste 4 ani va indeplini conditia de varsta (60 ani, varsta standard fiind 65 de ani) si stagiu (35 ani) pentru a solicita pensionarea anticipata partial.
Art.52 la 67 din legea 263/2010.
Fiind vorba despre o femeie nascuta in iulie 1955 atunci rezulta:

-Limita de varsta la 60 de ani si 2 luni.
-Pensie anticipata sau anticipata partiala la 55 de ani si 2 luni.
-Conditia de stagiu pentru pensie anticipata fara penalizare este de 38 de ani si 2 luni,fara stagiu asimilat.
-Conditia de stagiu pentru pensie anticipata partiala cu penalizare este de 30 de ani si 2 luni,fara stagiu asimilat.
seby_red_dogg a scris:
Puteti sa-mi spuneti daca beneficiaza de reducerea de 5 ani pentru pensie de limita de varsta si eventual un articol sau un act normativ?

Eu nu prea inteleg intrebarea dvs.: de ce ar trebui sa beneficieze de reducerea varstei standard de pensionare si de ce tocmai cu 5 ani si nu cu alta perioada?

Fata de datele din mesaj rezulta ca nu beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare in vederea deschiderii drepturilor de pensie pentru limita de varsta.

Cineva ne-a informat ca, fiind functie de conducere, ar beneficia de aceasta reducere de 5 ani...dar n-am gasit nimic in Legea nr. 263/2010.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri.
seby_red_dogg a scris:
Cineva ne-a informat ca, fiind functie de conducere, ar beneficia de aceasta reducere de 5 ani...dar n-am gasit nimic in Legea nr. 263/2010.

Nu exista o asemenea prevedere in Legea nr. 263/2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare la 54 de ani noemipopa noemipopa buna ziua! mama mea este nascuta in 20 august 1958 si are lucrati 32 de ani in zona BAIA MARE. intrebarea mea este daca poate cere pensionare anticipata? ... (vezi toată discuția)
Pensionare cu grupa a ii-a de munca vanatorul vanatorul Buna ziua, Va rog sa-mi clarificati in ce conditii poate fi folosita, la stabilirea varstei de pensionare, incadrarea in grupa I si II. (vezi toată discuția)
La ce varsta ma pot pensiona? geo56 geo56 Sunt nascuta in noiembrie 1956 si am lucrat 21 ani si 10 luni in grupa a 2a. As vrea sa stiu la ce varsta ma pot pensiona anticipat partial si anticipat. (vezi toată discuția)