avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... pensie de urmas
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

pensie de urmas

Studentul care a beneficiat de pensie de urmas pe timpul facultatii are dreptul sa primeasca acest venit si in perioada masteratului pe baza actelor doveditoare?
Cel mai recent răspuns: ContSters68120 , utilizator 13:39, 23 Octombrie 2008
Da, cu respectarea conditiilor prevazute in Legea nr 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, actualizata:
Art. 66. - Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Ca urmare a aparitiei Ordinului MMFES nr.129/26.02.2008 pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr.19/2000, aprobate prin Ordinul MMSS nr.340/2001, acordarea pensiei de urmas conform prevederile art.66 lit.b) din Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, nu mai este conditionata de nivelul formei de invatamant frecventate, de tipul sau modul de organizare a acesteia, de numarul formelor de invatamant frecventate sau de absolvirea uneia sau a mai multora dintre acestea.
Prin urmare, sub incidenta noii reglementari, pensia de urmas se acorda copilului daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, indiferent de nivelul acesteia, pana la terminarea studiilor, fara a depasi data la care copilul urmas implineste varsta de 26 de ani.
Doresc sa ajut un copil in dificultate si nu stiu cum as putea proceda. Situatia lui este atipica. Mama este medic, fost angajat SRI, tatal a decedat in urma unui accident auto in urma cu 6 ani. Prin hotarare judecatoreasca primeste de aproximativ 2 ani o pensie mai mult decat substantiala. Problemele au aparut in urma cu 4 ani cand mama s-a recasatorit. Copilul, desi mai are 4 luni pana la majorat, este atat de abuzat psihic incat si-a pierdut orice urma de personalitate, a devenit apatic, retras, a renuntat la activitatea sportiva, rezultatele la scoala s-au inrautatit, iar lucrurile se agraveaza pe zi ce trece. Consilierea psihologica nu a avut nici un rezultat din cauza tatalui vitreg, care indiferent de discutiile purtate cu mama, suceste totul la 180 de grade si rezultatele sunt dezastruoase. In plus, telefonul mobil al copilului este ascultat si nu numai al lui, ci si cele ale prietenilor sai, de aici decurgand amenintari de tot felul, in principal de a face mult rau acestor prieteni, mama pastrand relatii stranse cu fostii colegi din SRI. Copilului i s-a interzis accesul la calculator si televizor, are voie doar o ora afara, nu are absolut nici o informatie despre valoarea pensiei de urmas (stie doar ca este undeva intre 2.000 si 3.000 RON), despre garsoniera ce se afla in proprietatea tatalui decedat, despre actele asupra unui teren de 5.000 m care era pe numele lui.
Ce se poate face pentru acest copil tinand cont de faptul ca se apropie examenul de bacalaureat si stresul psihic la care este supus ii afecteaza capacitatea de concentrare si il impinge in pragul sinuciderii?
Acest minor are drept la mostenire dupa tatal sau. De asemenea si mama lui in calitate de sotie supravietuitoare are drept la mostenire dupa sot.
Intrucat intre mama si copil sunt interese contrare cu privire la aceasta succesiune, minorul are nevoie de un CURATOR (prieten, ruda care nu e chemata la mostenire - oricine altcineva in afara de mama) numit de Autoritatea Tutelara care sa ii incuviinteze actul de acceptare a mostenirii. Deocamdata, pentru acest minor termenul de prescriptie al dreptului de optiune succesorala (care e de 6 luni si care curge, de regula, de la deces) NU CURGE pentru ca nu are capacitate deplina de exercitiu si nu are cine sa-i incuviinteze actul de acceptare. Mostenirea cuvenita unui minor se accepta sub beneficiu de inventar.
Daca doriti sa-l ajutati mergeti la un notar. Acesta va va da o adresa catre Autoritatea Tutelara (serviciul din primarie) si puteti dvs. sa deveniti curator. Astfel minorul va face declaratia de acceptare a mostenirii contrasemnata de curator si va fi chemata mama la notar, cu toate actele proprietatilor mortului pentru dezbaterea mostenirii. El are dtreptul la 3/4 din averea tatalui sau.
Va multumesc pentru promptitudinea raspunsului dvs.
Insa mai este un punct pe care am uitat sa il mentionez: in momentul decesului, mama copilului era divortata de tatal lui.
Si, inca o intrebare: exista posibilitatea, legal, de a deveni tutorele lui sau a-mi fi incredintat pana la majorat? Daca este posibil, ce conditii ar trebui sa indeplinesc?
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Octombrie 2008
monaluca, utilizator

Alte discuții în legătură

Pensie de mostenitor elenna9 elenna9 Buna ziua, eu am un copil provenit dintr-o relatie anterioara. Tatal copilului a murit recent, Dumnezeu sa-l odihneasca. In timpul vietii, el nu a contribuit ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas copil minor macul rosu macul rosu buna seara ! as dori sa stiu daca fiul meu de 9 ani beneficiaza de pensie de urmas ? mentionez ca am divortat de tatal copilului in urma cu 7 ani si acum o ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas ptr minor antonio123 antonio123 AM fost la casa de pensie si mia zis ca copilul meu sa beneficieze dupa pensie de urmas trebuie ca tatal copilului decedat sa aiba 20 ani vechime in campul ... (vezi toată discuția)