avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia viagera/ pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia viagera/ pensie de intretinere

Buna ziua/ buna seara stimate domn/ doamna . Am si eu o intrebare pentru dumneavoastra daca se poate : O persoana cu handicap grad I cu insotitor poate primi o pensie de intretinere de la unul din parinte ( in cazul meu mama) , daca aceasta a decis sa paraseasca familia pe mine si pe tatal meu care la randul sau este cu grad II de handicap ? Mentionez ca eu nu am niciun venit din alte parti decat 300 ron indemnizatia acordata de stat conform gradului meu de handicap + 500 ron bani pe care ii primeste o alta persoana, fiind insotitorul meu . Va multumesc pentru amabilitate, astept cu interes raspunsul dumneavoastra !
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 15:03, 24 Noiembrie 2011
Da, poate fi obligata la plata unei pensii de intretinere. Totusi trebuie sa fiti atenti daca mama are mijloacele necesare.

Art. 527. -
(1) Poate fi obligat la întreținere numai cel care are mijloacele pentru a o plăti sau are posibilitatea de a dobândi aceste mijloace
(2) La stabilirea mijloacelor celui care datorează întreținerea se ține seama de veniturile și bunurile acestuia, precum și de posibilitățile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute în vedere celelalte obligații ale sale.
Multumesc stiimate domn . Aceasta sa-i spunem ,, cerere " m-am gandit sa o dau la avocat sa o scrie dansul dupa ce vom discuta . Insa aceasta ,,cerere" unde v-a trebui depusa ? La tribunal atunci cand cei doi parinti vor ajunge in instanta ? Astept cu interes raspunsul dumneavoastra stimate domn/ stimati domni
Da, cererea se depune la judecatoria din raza teritoriala a paratei. Daca parata nu mai are nici un domiciliu in Romania, la ultimul domiciliu cunoscut.
Buna seara/ buna ziua stimati domni/doamne . Tatal meu impreuna cu mama au scos din banca o suma de 120 de milioane in 2007 . Actele au fost intocmite pe numele tatalui meu , dar banii i-a luat maica-mea ( ea a semnat cand a luat banii) . Din acest an decand mama a decis sa plece in concubinaj mai exact din luna aprilie , doar noi platim suma de 300 ron lunar . Dansa refuza sa contriobuie cu vre-un ban . Se poate ca la un eventual partaj sau la divort sa se specifice faptul ca eu si tatal meu platim aceasta suma? In sensul ca , dansa ar putea avea o obligatie din partea legii daca noi facem o sesizare justitiei in acest sens ca ea a luat parte la ridicarea banilor? Este posibil ca printr-o hotarare a legii sa plateasca si mama mea jumatate din suma de bani care mai trebuie restituita bancii in urmatorii 6 ani ?
Situatia dvs. destul de complicata si este greu sa primiti un raspuns corect si complet. Va recomand sa consultati un avocat care sa vada toate documentele dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre manipulare vs legatura de familie - va rog pareri Simona_SM Simona_SM Buna tuturor, As dori sa aflu o parere legata de situatia in care ma aflu la momentul curent. In ideea in care parintii mei sunt despartiti, iar mama mea ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare cu clauza de abitatie, probleme ignoranta ignoranta Buna ziua, In 2013 am cumparat un apartament din bani mosteniti din decesul mamei mele pe numele minorei mele. Persoanele de la care am cumparat acest ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere retroactiv tincuta1967 tincuta1967 buna seara In anul 2010 sotul meu a fost dat in judecata ,de fosta sotie pentru majorare pensie alimentara . A fost citat in Italia asa afland de proces ... (vezi toată discuția)