avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariata insarcinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariata insarcinata

buna ziua!
va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza cand o salariata ma anunta ca este insarcinata ? trebuie sa dea o declaratie, sa aduca certificat medical ? trebuie facuta adresa pentru instiintare catre inspecoratul teritorial de munca ?
multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:48, 19 Noiembrie 2011
depune o instiintare in scris la care trebuie sa anexeze certificat de concediu medical
1. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã :

Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
c) salariata gravidã este femeia care anunţã în scris angajatorul asupra stãrii sale fiziologice de graviditate şi anexeazã un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sã îi ateste aceastã stare;
d) salariata care a nãscut recent este femeia care şi-a reluat activitatea dupã efectuarea concediului de lãuzie şi solicitã angajatorului în scris mãsurile de protecţie prevãzute de lege, anexând un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a nãscut;
e) salariata care alãpteazã este femeia care, la reluarea activitãţii dupã efectuarea concediului de lãuzie, îşi alãpteazã copilul şi anunţã angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul prezumat al perioadei de alãptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens;
...
Art. 7. - (1) În termen de 10 zile lucrãtoare de la data la care angajatorul a fost anunţat în scris de cãtre o salariatã cã se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e), acesta are obligaţia sã înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncã pe a cãrui razã îşi desfãşoarã activitatea.
(2) De la data primirii înştiinţãrii medicul de medicina muncii şi inspectoratul teritorial de muncã vor verifica condiţiile de muncã ale salariatei la termenele şi în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã.

Art. 8. - Angajatorul are obligaţia sã pãstreze confidenţialitatea asupra stãrii de graviditate a salariatei şi nu va anunţa alţi angajaţi decât cu acordul scris al acesteia şi doar în interesul bunei desfãşurãri a procesului de muncã, când starea de graviditate nu este vizibilã.

Art. 13. - În baza recomandãrii medicului de familie, salariata gravidã care nu poate îndeplini durata normalã de muncã din motive de sãnãtate, a sa sau a fãtului sãu, are dreptul la reducerea cu o pãtrime a duratei normale de muncã, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementãrilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale.

2. - Ar fi bine sa cititi toata OUG 96/2003 si Normele de aplicare a ei unde gasiti tot ce va intereseaza.
- Intrati pe:
[ link extern ]
si pe
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul nu vrea sa inregistreze instiintarea de graviditate la itm stefanirina stefanirina Buna ziua!Am o mare problema cu sefii mei de o luna,de cand le-am transmis ca sunt insarcinata si le-am dat prima instiintare de graviditate,conform legii.Pur ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa-mi semneze sefa instiintarea ca a luat la cunostinta de sarcina mea sau sunt suficiente adeverintele medicale fara instiintare Gina111 Gina111 buna seara,am ramas insarcinata si am dus sefei mele adeverinta de la medicul de familie,analiza beta hcg care confirma sarcina si confirmarea de la ... (vezi toată discuția)
Pasii exacti necesari pt reducerea programului de lucru la gravide Madyser Madyser Buna ziua, As dori sa aflu exact care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru acordarea de catre angajator a programului redus de la 8h la 6h la ... (vezi toată discuția)