Am fost angajata la o firma timp de un an pana in luna mai,la semnarea lichidarii in luna iunie a aparut un act aditional la contract semnat de mine,mentionez faptul ca nu am stiut de existenta lui pana la semnarea lichidarii,insa imi aduc aminte ca la semnarea contractului individual de munca nu am fost lasata sa citesc fiecare pagina din contract,conform acestui act aditional am sustinut un curs de calificare pentru functia ocupata,curs in valoare de 1500 ron,suma suportata de firma iar ca obligatii trebuia sa raman in firma pt o perioada minima de 3 ani.am primit o copie a diplomei semnata de administratorul firmei respective tot in momentul semnarii lichidarii.demisionand am incalcat asa zisu contract si din aceasta cauza ar trebui sa le restitui o suma in valoare de 975 ron din suma.in acea lichidare am semnat "nu certific a fi corecte datele cu privire la suma de 975". ieri am primit o notificare precum sunt restanta acestei firme cu suma de 854 ron care trebuie platita in 5 zile pentru a nu se ajunge la instanta. mentinez faptul ca nu am luat parte la nici un curs.ce trebuie sa fac pentru a nu plati aceasta suma pe care o consider a fi nedreapta? am inteles ca acest curs ar fi perioada de proba,e legal asa ceva?
Va multumesc anticipat!
Nu e legal... ar trebui sa fie un curs de perfectionare sau calificare... si in nici un caz nu are cum sa coste asa mul ca doar nu ati fost un an intreg la cursuri.... hai sa fim seriosi...sa va dea in judecata si dvs faceti plangere pentru inselaciune
Mentionez faptul ca in contract scrie ca am participat 65 zile cu scoatere din productie 3 ore pe zi in vederea formarii profesionale pe postul respectiv,agent coletar,si diploma e de fapt certificat de absolvire, am absolvit stagiul de formare profesionala cu calificativul b.
Problema este ca trebuie sa demonstrati ca nu ati stiut ce ati semnat .... ceea ce este cam greu de crezut .. Art.196 alin.2 C.mun. dispune ca, modalitatea concretă de formare profesională, drepturile şi obligaţiile părţilor, durata formării profesionale, precum şi orice alte aspecte legate de formarea profesională, inclusiv obligaţiile contractuale ale salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, se stabilesc prin acordul părţilor şi fac obiectul unor acte adiţionale la contractele individuale de muncă.