avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Certificat de incadrare in grad de handicap accentuat ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Certificat de incadrare in grad de handicap accentuat - plata indemnizatiei, pensie

Buna ziua!, ma aflu in pensie anticipata partiala din data de 03. 01. 2011 . Tot anul acesta, ( nestiind dinaintea datei de 03.01. 2011 caci boala de care sufar se incadreaza in grad de handicap cod7)din cauza unor afectiuni grave de sanatate am optinut un certificat de handicap accentuat valabil 12 luni de la 01.12. 2011 si cu revizuite in data de 30.11.2012 . Intrebarea mea este daca, acest certificat de handicapat accentuat ma ajuta sa scap de penalizarea de 12,75% pana cand intru in pensia de limita de varsta in anul 2012 luna mai, si ce alte facilitati as mai avea in baza acestui certificat de handicapat.
As mai avea o intrebare : ptr. indemnizatia pe care trebuie sa o primesc unde trebuie sa ma adresez ?..., s-au se duce direct in contul pe care l-am deschis odata cu iesirea la pensie ,s-au prin mandat postal ?, s-au cum . Va multumes ptr. rabdarea pe care mi-ati acordat-o si va urez, o duminica placuta in continuare!
Cel mai recent răspuns: nistorsofia , utilizator 08:41, 25 Noiembrie 2011
Pentru a beneficia de indemnizatie,contactati personal serviciul specializat din cadrul primariei ,unde se va intocmi dosar ,in baza caruia vi se va acorda,ajutor-daca autoritatea detine fonduri
nistorsofia a scris:
Intrebarea mea este daca, acest certificat de handicapat accentuat ma ajuta sa scap de penalizarea de 12,75% pana cand intru in pensia de limita de varsta in anul 2012 luna mai, (...).

Nu, certificatul de incadrare in grad de handicap nu va ajuta cu nimic, nu exista nicio prevedere legala in acest sens. Veti ramane beneficiara de pensie anticipata partiala pana in mai 2012, cand veti trece la pensie pentru limita de varsta.
Multumesc !,toate cel bune.
INFORMATIV, va pot spune la ce va ajuta certificatul de handicap accentuat

-Persoanele cu handicap accentuat beneficiaza de gratuitate pe toate liniile la transportul urban cu mijloace de transport in comun de suprafata si cu metroul.
- Persoanele cu handicap accentuat beneficiaza de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, in limita costului unui bilet la tren accelerat clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, pentru 6 calatorii dus-intors pe an calendaristic.
- Persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiaza de urmatoarele facilitati fiscale:

*scutire de impozit pe veniturile din salarii si indemnizatii de natura salariala;
*scutire de la plata impozitului pe cladire si teren;
* scutire de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu atas si mototriciclurilor, adaptate handicapului;
* scutire de la plata taxei pentru eliberarea autorizatiei de functionare pentru activitati economice si viza anuala a acestora;
* scutire de la plata taxei hoteliere.
si beneficati si de indemnizatie lunara, indiferent de venituri+buget personal complementar lunar, indiferent de venituri (din pacate nu cunosc suma exacta la ora actuala)
Mergeti la DIRECTIA GENERALA DE ASISTENTA SOCIALA SI PROTECTIA COPILULUI din orasul dvs. si aflati exact despre aceste drepturi (transport,bilete tren,cartela metrou) iar la DIRECTIA GENERALA DE IMPOZITE SI TAXE LOCALE pentru scutirea de impozit pentru casa

Persoanele adulte cu handicap accentuat beneficiaza de:
indemnizatie lunara, indiferent de venituri in cuantum de 166 lei;
buget personal complementar lunar, indiferent de venituri in cuantum de 68 lei.
Ultima modificare: Joi, 1 Decembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de handicap marian_26 marian_26 ce categorie de grade are cei mai multi bani, gradul1, gradul 2 sau gradul 3? si ce bani se aloca la fiecare grad? va multumesc! (vezi toată discuția)
Certificat grad handicap mariana genoiu mariana genoiu Buna ziua . Mama a fost incadrata in grad de handicap accentuat. as dori sa stiu care sunt beneficiile de care poate benificia, (vezi toată discuția)
Impozit cladiri si terenuri ROXANA NEDELEA ROXANA NEDELEA A SOSIT PE NUMELE LUI TATA O POPRIRE PE CONT CA AR AVEA DE PLATA O SUMA - IMPOZIT LA PRIMARIE. EL NU ARE ROL DECAT PE O MASINA SI 50 METRI PATRATI PE CARE ... (vezi toată discuția)