avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1068 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Exercitarea profesiei de consilier juridic
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Exercitarea profesiei de consilier juridic

Buna seara.
Cu permisiunea dvs., as dori sa va abordez cu privire la urmatoarele aspecte.
Mentionez de la inceput ca, nu am mai profesat in domeniul juridic, desi am absolvit facultatea de drept in anul 2007.
Am oportunitatea de a ma angaja consilier juridic stagiar, cu jumatate de norma in cadrul unei institutii de stat. Dar, obiectivul meu este de a deveni avocat. Intrebarile mele sunt: imi este recunoscuta stagiatura la sfarsitul celor doi ani de exercitare a profesiei cu jumatate de norma?
Ma pot inscrie in Colegiul Juristilor exercitand profesia de consilier juridic cu jumatate de norma, respectiv la examenul de definitivat in profesia de consilier juridic?
Ma pot inscrie la examenul de admitere in avocatura la terminarea stagiaturii profesiei de consilier juridic?
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 20:43, 20 Noiembrie 2011
In conformitate cu prevederile art. 1 si 4 din legea nr. 514 din 2003 consilierul juridic asigura apararea drepturilor si intereselor legitime ale angajatorului sau, indiferent ca este persoana juridica de drept public sau privat. Baza acestei relatii este contractul de munca, legea specifica neprecizand daca acest contract trebuie sa fie cu durata partiala sau normala ca timpul de lucru, iar unde legea nu dispune, nici noi nu trebuie sa dispunem.
Va puteti inscrie in Colegiul Consilierilor Juridici din judetul unde locuiti / veti profesa, iar dupa efectuarea celor doi ani de stagiatura in aceasta profesie veti sustine examen de definitivat.
Referitor la intentia dvs. de a deveni avocat va fac trimitere la prevederile art. 20 alin. 5 din legea 51/1995 privind profesia de avocat, in sensul ca trebuie sa aveti o vechime de cel putin 5 ani in profesia de consilier juridic si examenul de definitivat promovat. Si in acest caz veti sustine un examen de intrare in barou, examen care cuprinde aspecte de organizare si exercitare a profesiei de avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consilier juridic - admitere barou 2013 ecaterinagherman ecaterinagherman Sunt inscris in Colegiul Consilierilor juridici ca si consilier juridic definitiv, dar nu am dat examen de definitivat, intrucat, in 2005, legea nu prevedea ... (vezi toată discuția)
Pasi pentru a deveni consilier juridic uksolution uksolution Buna ziua.Am o intrebare in legatura cu profesia de consilier juridic.Tomai am terminat facultatea de drept si as vrea sa stiu care sunt pasii pentru a deveni ... (vezi toată discuția)
Definitivat consilier juridic Juridika Juridika Buna ziua. As dori sa stiu daca inscrierea unui consilier juridic in Uniune dupa 7 ani de vechime in sistemul privat, mai atrage dupa sine sustinerea ... (vezi toată discuția)