avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Activitate in constructii - care este temeiul legal in ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Activitate in constructii - care este temeiul legal in baza caruia veniturile realizate pentru programul normal de 10 ore/zi se pot lua in considerare la stabilirea si recalcularea pensiilor?

Va rog sa-mi raspundeti conform Legii pensiilor Nr.263/2010, cum sunt considerate veniturile obtinute de fostii salariati care au prestat activitatea in ramura constructii,drumuri-poduri in perioada 01.01.1970-01.04.2001 si au avut program normal de lucru de 10 ore/zi ,din luna aprilie pana in luna octombrie ? Care este temeiul legal in baza caruia veniturile realizate pentru programul normal de 10 ore/zi se pot lua in considerare la stabilirea si recalcularea pensiilor?Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: zalanyi , utilizator 08:33, 26 Noiembrie 2011
Pentru veniturile realizate prin program de 10 ore/zi trebuie sa cereti adeverinta de sporuri de la unitatea la care ati lucrat. Fara adeverinta n-aveti nici o sansa.

Daca acele venituri au fost acordate ca spor de lucru sistematic peste program sau ca spor de santier, atunci aveti dreptul la includerea acestora la calculul punctajului de pensie. Daca s-au platit ca ore suplimentare, nu se vor include in calculul pensiei.

Cel mai bine va explica cineva de la compartimentul personal al unitatii unde ati lucrat.
Multumesc frumos pentru primul raspuns.Referitor la aceeasi intrebare, daca am primit adeverinta cu spor de conditii grele pana la 15 % si spor de drumar pana la 12 % ,pot sa primesc si adeverinta cu spor de lucru sistematic peste program? Mentionez ca nu am lucrat noaptea si nici pe schimburi.
Eu n-am auzit de spor de drumar (nu exista in legislatie asa un spor), dar cred ca e vorba de sporul pentru lucru sistematic peste program.
V-am spus ca trebuie sa intrebati la personal la unitatea unde ati lucrat, ei stiu ce fel de sporuri ati primit dupa documentele din arhiva lor. Si daca v-au dat deja adeverintele de sporuri, inseamna ca numai de acele sporuri ati beneficiat, indiferent de denumirea lor.
Sanatate si toate cele bune!
V-am ascultat sfatul si m-am interesat la unitatea unde am lucrat.Am primit lamuriri cu privire la sporurile permanente din legislatia specifica domeniului de activitatea constructii si celor prevazute in CCM.Va doresc si eu multa sanatate si multe bucurii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul pensie Lungu Constantin Lungu Constantin Pentru perioada inainte de 01.04.2001 orele festive platite 100% vor intra la calculul indemnizatiei pentru pensie ? Va trebui sa prezint adeverinta in acest ... (vezi toată discuția)
Intocmire adeverinta pensie de ctre angajator sanda seimann sanda seimann Ma scuzati ca revin la acelasi subiect, dar doresc sa ma lamuresc cat mai bine asupra acestor adeverinte pe care unitatea la elibereaza pentru stabilirea ... (vezi toată discuția)
Neconcordanta intre carnetul de munca si fluturasi. dumitruzaharia dumitruzaharia Buna seara! Din anul 1997 si pana in prezent am pastrat toti FLUTURASII. In urma verificarii acestora cu datele inscrise in CARNETUL DE MUNCA sunt diferente ... (vezi toată discuția)