avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... AJUTOR ! Vecinul nu imi da acordul sa construim casele ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

AJUTOR ! Vecinul nu imi da acordul sa construim casele lipite desi Certificatul de Urbanism imi cere asta !!!

Avem si noi o problema cu vecinul. Am achizitionat un lot dintr-un teren proaspat trecut in intravilan si nu sunt constructii pe el. Am cumparat un lot de 260 mp si in certificatul de urbanism scrie ca trebuie sa ne construim casa lipita de cea a vecinului din dreapta, in certificatul de urbanism scrie clar ca eu proprietarul parcelei 14 trebuie sa ma lipesc cu casa de vecinul cu parcela 15, evident cu acordul in scris la notar al acestuia, numai ca acest individ "nu are chef" sa imi dea acordul ca el oricum nu isi construieste acum casa si nici nu stie ce are de gand cu terenul. Ba mai mult ne-a amenintat ca daca nu are el chef nu construim niciodata casa pe terenul ala. Mi se pare revoltator si strigator la cer sa imi iau un teren sa fiu proprietar, sa fiu de buna credinta sa respect reglementarile si specificatiile PUZ si cele din CU si sa ma impiedic de un individ rauvoitor ca asta. Simt ca imi sunt incalcate grav drepturile. Mentionez ca el nu are inca construit nimic si noi dorim sa ne construim casa in conditiile in care avem actele depuse pentru autorizatie la primarie. Cum pot proceda? Si daca fac fara acordul lui ce se intampla? Oare el cand va construi nu va trebui sa imi ceara mie acordul sa se lipeasca fara sa imi afecteze mie constructia?
Daca eu construiesc primul de ce imi trebuie acordul lui?Cum ii afectez eu proprietatea lui atata timp cat construiesc pe hotar? Chiar trebuie sa obtin in instanta dreptul de a construi pe hotar? Si cam cat dureaza procedura in instanta? Va rog din suflet sa ne sfatuiti cum sa procedam mai bine, tinand cont ca noi ne construim casa deoarece avem si copil mic, stam cu socrii si ne-am vandut apartamentul tocmai sa ne putem apuca mai repede de casa visurilor noastre care a inceput sa se transforme in cosmar. Multumim anticipat de raspuns. X-(
Ultima modificare: Joi, 2 Octombrie 2008
Gina _A, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gina _A , utilizator 10:24, 3 Octombrie 2008
Daca veti obtine autorizatia de construire fara a anexa la documentatia ceruta si acel acord autentic puteti sa incepeti lucrarile rspectand proiectul tehnic. Trebuie sa alegeti solutiile tehnice prin care sa nu incalcati proprietatea vecinului dvs.Ulterior daca acesta se opune si se adreseaza instantei dvs. chemati in garantie primaria cea care v-a eliberat autorizatia.
Cautati sa va intelegeti cu vecinul altfel nu va veti gasi linistea pe care o doriti.
Succes.
Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii
Art. 6.- (1) Certificatul de urbanism este actul de informare prin care autoritatile prevazute la art. 4, in conformitate cu prevederile planurilor urbanistice si ale regulamentelor aferente acestora ori ale planurilor de amenajare a teritoriului, dupa caz, avizate si aprobate potrivit legii, fac cunoscute solicitantului elementele privind regimul juridic, economic si tehnic al terenurilor si constructiilor existente la data solicitarii si stabilesc cerintele urbanistice care urmeaza sa fie indeplinite in functie de specificul amplasamentului, precum si lista cuprinzand avizele si acordurile legale, necesare in vederea autorizarii.
2) Proiectul pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii este extras din proiectul tehnic si se elaboreaza in conformitate cu continutul-cadru prevazut in anexa nr. 1, in concordanta cu cerintele certificatului de urbanism, cu continutul avizelor si al acordurilor cerute prin acesta, si se intocmeste, se semneaza si se verifica, potrivit legii.
5) Autoritatea emitenta a autorizatiei de construire stabileste o perioada de valabilitate de cel mult 12 luni de la data emiterii, interval in care solicitantul este obligat sa inceapa lucrarile. In aceasta situatie, valabilitatea autorizatiei se extinde pe toata durata de executie a lucrarilor prevazute prin autorizatie, in conformitate cu proiectul tehnic.
(6) Neinceperea lucrarilor ori nefinalizarea acestora in termenele stabilite conduce la pierderea valabilitatii autorizatiei, fiind necesara emiterea unei noi autorizatii de construire. In situatia in care caracteristicile nu se schimba fata de autorizatia initiala, se va putea emite o noua autorizatie de construire, fara a fi necesar un nou certificat de urbanism.
(7) Prin exceptie de la prevederile alin. (6), in cazul justificat in care lucrarile de constructii nu pot fi incepute ori nu pot fi executate integral la termenul stabilit, investitorul poate solicita autoritatii emitente prelungirea valabilitatii autorizatiei cu cel putin 15 zile inaintea expirarii acesteia. Prelungirea valabilitatii autorizatiei se poate acorda o singura data si pentru o perioada nu mai mare de 12 luni.

pt alte detalii
www.avocatnet.ro/content/art...
Multumesc mult pentru sfaturi.

Maine ne vedem din nou cu vecinul, poate rezolvam pe cale amiabila. Si daca nu se va putea o sa fac casa asa cum scrie in certificatul de urbanism, nu o sa fac ferestre pe partea vecinului. Streasina casei asa cum scrie in codul civil nu va avea cadere pe terenul lui. O sa fac in asa fel incat sa nu aiba cum sa dovedeasca nici macar in instanta cum ii afecteaza constructia mea proprietatea lui. Multumesc inca o data.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vecinul nu imi da autorizatia de constructie tiberiupi@yahoo.com tiberiupi@yahoo.com Buna ziua. Am o casa prin Militari (Bucuresti/sector 6) care este insa veche si as dori sa o demolez si sa construiesc alta. Vecinul meu insa nu vrea sa imi ... (vezi toată discuția)
Constructie balcon rambela rambela Vreau sa construiesc balcon la parter.Mentionez ca vecinul de deasupra are balcon,eu urmand sa-l construiesc exact sub acesta al vecinului.Ce trebuie sa fac? (vezi toată discuția)
Aprobare garaj marbostgms marbostgms Doresc ca in prelungirea casei (un perete comun) sa-mi construiesc un garaj. Va rog sa-mi spuneti de ce aprobari am nevoie, pentru a nu cadea in abatere, desi ... (vezi toată discuția)