avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Retineri din indemnizatia pentru incapacitate ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Retineri din indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca

Buna seara!
puteti sa-mi spuneti ce contributii se opresc din indemn.de conc.medical? si care e baza de calcul pentru somerii aflati in CM?
Daca am inteles bine se retin si asig soc si asig de sanatate si impozitul.Nu se retine contrib la somaj,

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 16:30, 22 Noiembrie 2011
1. Din indemnizatia de concediu medical se retin numai impozitul de 16% (conform Codului fiscal) si contributia CAS (pentru pensie) de 10,5%.

2. Cota de contribuţie de asigurãri sociale datoratã de salariat pentru indemnizaţiile de concediu medical se aplicã asupra valorii reprezentând un salariu de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã, corespunzãtor numãrului zilelor lucrãtoare din concediul medical.

3. Persoana aflata in concediu medical este asigurata la sanatate iar plata se face de catre Casa de Asigurari de Sanatate.

4. Perioada de concediu medical nu este perioada de stagiu de cotizare la somaj (cu exceptia proimelor 5 zile de concediu medical, suportate de angajator).

5. Pentru somerii aflati in concediu medical se iau ca baza de calcul ultimele 6 luni, perioada in care pot intra si luni in care somerul a lucrat si a avut salariu si luni in care a luat indemnizatie de somaj.

Ultima modificare: Marți, 22 Noiembrie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
@tudorvaleriu,

"2. Cota de contribuţie de asigurãri sociale datoratã de salariat pentru indemnizaţiile de concediu medical se aplicã asupra valorii reprezentând un salariu de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã, corespunzãtor numãrului zilelor lucrãtoare din concediul medical."



In cf. cu OUG117/2010,art.296.11,incepand cu 1 ianuare 2011:

Art. 296.11. - Pe perioada in care persoanele prevazute la art. 2963 lit. a) si b), precum si cele prevazute la art. 1 alin. (2), la art. 23 alin. (2) si la art. 32 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 339/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concedii medicale si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, cu exceptia cazurilor de accident de munca sau boala profesionala, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate bugetului asigurarilor sociale de stat este suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 296.4 alin. (3), corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical.


Cu alte cuvinte,cota de 10,5%se aplica nu la valoarea de 670lei,-sal.minim brut in plata,corespunzator nr. zilelor lucratoare din cm, ci la 708lei(35%din 2022),corespunzator numarului zilelor lucratoare din cm.,unde 2022lei este valoarea sal.mediu brut in 2011.
Ultima modificare: Marți, 22 Noiembrie 2011
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul contributie pensii aferenta concediului de sarcina si lauzie mutulescul mutulescul Buna ziua, Va rog mult daca ma poate ajuta cineva cu formula de calcul a cas (pensii) pentru un concediu de sarcina si lauzie. Va multumesc (vezi toată discuția)
Plata concediu prenatal Anca_Lakatos Anca_Lakatos Vreau sa va intreb, am intrat in concediu prenatal la 01.02.2012 iar acum in luna martie angajatorul imi va plati luna de concediu. Contabila angajatorului ... (vezi toată discuția)
Cas angajator la concediu prenatal elena_ina elena_ina Buna ziua! Am si eu o nelamurire si de aceea va cer ajutorul: - nu stiu daca se retine CAS angajator la concediul prenatal; daca da, care este formula de ... (vezi toată discuția)