va spun atentiei o situatie putin cam incurcata pentru mine, in speranta ca imi dati niste sfaturi pertinente.
Societatea noastra a contactat o firma de publicitate ca sa ne faca o sigla si tot ce tine de ea. Serviciul s-a factura si s-a platit. Noi folosim sigla de peste 5 ani. Insa, din varii motive firmele nu s-au mai inteles acu 4 ani si firma de publicitate, ce avea de recuperat niste bani de la noi, a inregistrat sigla pe alta firma de-a unui asociat....cea de-a doua firma, cea care detine inregistarea, nu are acum angajati si nici nu desfasoara activitatile din clasa cu care s-a inregistrat sigla.
Acum, ne trimit notificare ca nu avem dreptul sa utilizam acea sigla, pentru ca ei detin inregistrarea la OSIM, dar ca ne-o ofera spre cesiune...contra cost, binenteles. Noi insa putem dovedi, cu factura, ca am comandat-o.
Intrebarile mele sunt:
1. Mai bine platim si ne scapam sau ma pot folosi de varianta expusa de mine in intrebarile 2-4?
2. Poate o factura sa dovedeasca dreptul de proprietate asupra siglei?
2. Are vreo relevanta un eventual drept de proprietate asupra dreptului castigat prin inregistrarea siglei la OSIM?
3. Se poate merge pe rea-credinta invocata pentru anularea dreptului la inregistrare, asa cum prevede legea de baza? Aratarea faptelor asa cum le-am expus aici, este suficienta?
5. Stiti sa fie jurisprudenta pe teme similare/ Unde o pot gasi?
Buna ziua, situatia este intr-adevar complicata. Pe langa factura - ce scrie in factura? scrie clar pentru ce este suma platita? - mai aveti si un contract din care sa reiasa ca dvs. ati comandat o sigla si firma de publicitate o face? Daca aveti contract, scrie in el cui apartin drepturile de proprietate intelectuala, respectiv dreptul asupra siglei? In principiu se poate merge in tribunal pentru anularea marcii lor - pe motiv de rea credinta - dar trebuie sa puteti dovedi acest lucru, prin actele mentionate mai sus. Da, de obicei marca da proprietarului un drept exclusiv de folosire asupra marcii, pentru domeniile pentru care s-a facut inregistrarea. De asemenea, puteti cere in tribunal si anularea marcii pentru nefolosire dar numai daca au trecut 5 ani de la data inregistrarii marcii.
Mult succes!
Din pacate, partile nu au incheiat un contract. Pe factura se arata suma, insa este scris la servicii "identitate vizuala" - stiti cum e un catalog care arata din ce culori e formata sigla, dimeniuni, etc....deci, daca este doar o factura sansele sa fie castigat un litigiu pe rea-credinta sunt mici...stiu ca semenea situatii (de buna sau rea-credinta, atatd e sensibile si relative) sunt greu de dovedit...probabil, de aceea buna dumneavoastra intentie ma indruma catre aceste dovezi elocvente.M-am gandit si la anularea pentru nefolosire, dar nu a trecut inca termenul...poate ca daca dam in instanta, in timp sa putem adauga si acest temei...
Bun, deci sansele sunt mici...exista undeva jurisprudenta in acest sens? pot consulta ceva site-uri?
Va multumesc mult pentru sprijin.
Buna ziua, imi pare rau ca nu aveti decat factura. Sansele sunt extrem de mici, in opinia mea, mai ales ca nu se specifica cui apartin drepturile de proprietate intelectuala asupra siglei. Daca chiar folositi marca, poate ar fi mai bine sa incheiati contractul de cesiune solicitat. In privinta jurisprudentei, sursa noastra o constituie in general cartile si revistele specializate, nu site-urile. Intrebati-l pe utilizatorul edipav despre existenta unor site-uri unde puteti cauta jurisprudenta ref la aceste cazuri. Va poate ajuta in acest domeniu, mai bine ca mine. Mult succes!