avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... drepturi autor sigla scoala
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

drepturi autor sigla scoala

Buna ziua! Am nevoie de un sfat juridic si anume: am realizat o sigla pentru o institutie scolara publica in anul 2006 fiind angajat la acesta institutie ( nu am fost platit expres pentru acest fapt, realizarea siglei nefiind precizata in fisa postului). Contractul de munca la aceasta institutie imi expira in august 2009, as dori sa stiu daca merg la OSIM am dreptul legal sa inregistrez sigla avand in vedere ART 9 pct.c din Legea dreptului de autor ("simbolurile oficiale ale statului, ale autoritatilor publice si ale organizatiilor, cum ar fi: stema, sigiliul, drapelul, emblema, blazonul, insigna, ecusonul si medalia" nu fac obiectul dreptului de autor)?
De mentionat: in anul 2007 institutia scolara si-a schimbat denumirea si la vechea sigla (cea creata de mine) a adaugat numele institutiei mentinand toate elementele de design, grafice si color ale vechii sigle, dar schimbarea/adaugarea s-a realizat printr-o firma specializata)
Multumesc anticipat
Ultima modificare: Marți, 9 Iunie 2009
Autor, utilizator
Cel mai recent răspuns: Sorin IANCU , Consultant proprietate industriala 13:19, 9 Iunie 2009
IN principiu, daca doriti acest lucru, puteti inregistra acest desen ca si marca, la OSIM si ulterior sa le cereti ori incetarea folosirii desenului facut de dvs, fie sa le permiteti utilizarea desenului in schimbul unei sume de bani.
Insa retineti ca si institutia publica va poate ataca inregistrarea marcii prin anularea ei, invocand reaua credinta a dvs.
Cum adica "rea credinta"?
Eu doresc sa nu mai folosesca sigla atata timp cat eu nu mai sunt salariatul institutiei, nu doresc absolut nicio suma de bani.
Ultima modificare: Marți, 9 Iunie 2009
Autor, utilizator
Totul este la latitudinea dvs. Practic nici nu ar fi nevoie sa inregistrati sigla la Osim daca puteti demonstra ca detineti drepturile de autor.
Daca totusi va hotarati sa faceti acest lucru (banuiesc pentru clasa 41 - educatie, invatamant), puteti interzice utilizarea siglei doar in conexiune cu aceasta clasa.
Reaua credinta porneste de la urmatoarea premisa : Ati aflat prin diferite mijloace ca cineva doreste sa utilizeze/inregistreze o marca pentru diferite produse si/sau servicii. Dumneavoastra va grabiti sa inregistrati acel semn la Osim pentru produsele si/sau serviciile respective astfel incat sa eliminati un competitor de pe piata. Vi se pare acest lucru o "buna credinta" ?, cu atat mai mult cu cat nu detineti (sau sunteti) o persoana juridica (fizica autorizata) care sa ofere servicii in domeniul educatiei. Totusi daca aveti argumente solide ca sunteti creatorul respectivei sigle chiar va sfatuiesc sa o inregistrati la Osim. De retinut este faptul ca neutilizarea marcii pe o perioada de 5 ani de la inregistrarea poate atrage decaderea ei din drepturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solicitare drept autor sigla oana72 oana72 Buna ziua ! Acum cativa ani firma noastra a solicitat unei alte firme sa ii realizeze o sigla, mai bine zis o emblema reprezentativa. Intre timp, de la ... (vezi toată discuția)
Plagiat octapesik octapesik as vrea sa stiu ce urmari juridice are faptul ca plagiezi ceva,de exemplu un articol. este plagiatul o infractiune? as dori cat mai multe informatii. va ... (vezi toată discuția)
Drepturi autor cantece patriotice comunism si discurs ceausescu AndreeaVaduva AndreeaVaduva Buna ziua, Are cineva idee cum se pot obtine drepturile de utilizare pentru bucatele din cantece comuniste si discursuri ale lui Ceausescu intr-un produs ... (vezi toată discuția)