avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ce trebuie sa cer instantei?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ce trebuie sa cer instantei?

datorez unei persoane o suma de bani cu titlu de silta. obligatia este prevazuta prin hotarare judecatotareasca definitiva din 2006.
Dar nu am putut da aceasta suma de bani ca nu dau de persoana indreptatita.
acum vreau sa vand acel imobil ce este grevat de aceasta sulta.
Vreau sa depun in intsnata o actiune prin care sa solicit prescrierea.
dar intrebarea mea ese ce trebuie sa cer mai exact? prin actiune .
multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: definitiv , utilizator 11:25, 23 Noiembrie 2011
exceptia prescriptiei extinctive nu se invoca pe cale de actiune principala . doar ca sa va aparati daca se incepe executarea silita. daca au trecut 3 ani de la ultimul act de executare
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Modificarile aduse de legea nr. 71/2011 de punere in aplicare a codului civil nou aduce modificari si codului de procedura civila cu privire la situatia in care creditorul care trebuie sa primeasca banii nu vrea sa primeasca sau este de negasit. Astfel, se poate sa va adresati executorului judecatoresc care someaza creditorul sa vina sa-si ridice banii. Daca acesta nu vine atunci cand este somat sa se prezinte, dvs consemnati suma ma CEC sau alta unitate bancara si mergeti iar la executor care intocmeste un proces verbal de oferta reala urmat de consemnatiune. In baza acestuia si a actelor de proprietate mergeti la cadastru si va intabulati dreptul de proprietate ca sa vindeti. Daca imobilul este intabulat dar este inscrisa sulta despre care vorbiti in cartea funciara, atunci in baza procesului verbal despre care v-am spus solicitati radierea sultei din cartea funciara. Apoi imobilul va fi liber de sarcini si puteti vinde.
Modificarile despre care v-am vorbit sunt aduse prin legea 71/2011 si se modifica art. 586-590 din Codul de procedura civila.
@definitiv
În loc să oblige creditorul să primească sulta, folosind procedura ofertei reale urmate de consemnaţiune, nu ar fi mai bine să nu o plătească deloc întrucât a intervenit prescripţia extinctivă? :)

@glo, av.antoanelageaman
Legea nu se opune invocării prescripţiei extinctive pe calea acţiunii (cel puţin, nu o face în mod expres). Mai concret, mijlocul legal în speţă ar fi acţiunea în constatare a inexistenţei unui drept al pârâtului faţă de reclamant (denumită în literatura juridică şi acţiunea în constatare negativă). Bineînţeles, trebuie respectate condiţiile acţiunii în constatare (să nu fie posibilă o acţiune în realizarea dreptului, să fie justificat un interes, obiectul acţiunii să privească existenţa sau inexistenţa unui drept - cf. articolul 111 din Codul de procedură civilă).

Referitor la admisibilitatea acţiunii în constatarea prescripţiei extinctive v-ar fi de folos cel puţin două speţe:
- sentinţă civilă a Judecătoriei Buzău - [ link extern ] /
- Sentinţa civilă 11886/2008 a Judecătoriei Iaşi - [ link extern ] /

Referitor la problema radierii sultei din cartea funciară după soluţionarea unei acţiuni în constatare a prescripţiei extinctive avem un al treilea exemplu:
- Sentinţa civilă 234/2011 a Judecătoriei Calafat - [ link extern ] /
Ultima modificare: Marți, 22 Noiembrie 2011
klewos, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De ce trebuie ca oamenii sa piarda atat timp in instante daca au la indemana o procedura simpla, necostisitoare si care nu dureaza mult timp???
Din motivele de mai sus s-a modificat codul de procedura civila: pentru a sustine debitorul ce doreste sa-si execute obligatia in fata creditorului care "are sau nu are chef sa-si ia banii".
In ceea ce priveste prescriptia extinctiva, acum aceasta este mai clar legiferata si nu mai este de ordine publica astfel incat nici instanta si nici un alt doritor nu poate constata ca aceasta a intervenit asa cum gresit era inteleasa aceasta institutie.
Dar fiecare are dreptul sa aleaga din solutiile care se solicita si se expun pe acest forum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radiere sulta din cf. buna ziua , problema mea este urmatoarea ,tatal meu detine un ... valente valente Buna ziua , problema mea este urmatoarea ,tatal meu detine un teren care este grevat de o datorie unor rude sub forma de sulta,am cerut in instanta prescriptia ... (vezi toată discuția)
Cum pot plati o sulta dupa 20 de ani ania popescu ania popescu In urma cu 20 de ani, instanta a hotarat in urma dezbaterii mostenirii, plata unei sulte de 9000 lei in conditiile in care imobilul a fost evaluat la 25000 ... (vezi toată discuția)
Radiere sulta din cartea funciară tinu78 tinu78 In februarie 2010 in urma unui hotărâri judecătorești sa stabilit plata sultei pentru 5 persoane dintre care si bunica mea care in 2012 a decedat, 2 ... (vezi toată discuția)