avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Radiere sulta din CF. Buna ziua , problema mea este ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Radiere sulta din CF. Buna ziua , problema mea este urmatoarea ,tatal meu detine un ...

Buna ziua , problema mea este urmatoarea ,tatal meu detine un teren care este grevat de o datorie unor rude sub forma de sulta,am cerut in instanta prescriptia sultei ca au trecut mai bine de 10 ani ,am primit hotararea definitiva si irevocabila
Acum am mers la cartea funciara cu acea hotarare penteu radierea ei din cf ,dar nu se poate pentru ca cei de la CF spun ca nu poate radia sulta respectiva in baza hotararii de instanta pentru ca instanta a dispus prescripria ei nu si radierea ei din CF
CE SFATURI IMI DATI SI CUM SA PROCEDEZ INCONTINUARE ,MULTUMESC.
Nu, prescriptia extintctiva reprezinta pierderea de catre creditori a dreptului de a va obliga la plata sultei.
Radierea sultei din cartea funciara se poate face numai cu acordul acestor creditori.
Fie cereti in instanta obligarea ANCPI la radierea sultei, fie cereti suplinirea acordului pentru radierea sultei - in nici unul din aceste cazuri nu cred ca aveti vreo sansa de castig.
Ce doriti sa faceti in continuare cu terenul?
Buna ziua ,multumesc pentru raspuns ,tatal meu detine terenul cu pricina ,eu fiul lui doresc sa constriuesc o casa pe acel teren dar inainte sa incep constructia vreau sa-l dezmembrez si sa iau o parte din teren , sa fac act de VC intre mine si el(tata) dar suntem conditionati de atatea proceduri,harti si alte acte.
Trebuie sa existe o solutie pentru a radia sulta din cf,
Multumesc astept recomandari


Ultima modificare: Luni, 10 Mai 2021
gi-jane2, moderator
Exista cel putin doua solutii pentru radierea sultei din cartea funciara:
Fie achitati sulta si obtineti o declaratie autentica a creditorilor prin care isi exprima acordul cu privire la radierea sultei (in baza art 885 al 2 Cod Civil), cu sanse de reusita de 100%, fie va adresati instantei si solicitati pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa inlocuiasca acordul creditorilor, in temeiul art. 885, al 4 Cod Civil, cu mici sanse de reusita, in opinia mea, cata vreme va ramane la latitudinea judecatorului sa "exprime" acest consimtamant al unui creditor care nu si-a primit sulta, motivat de faptul ca dreptul de a cere achitarea sultei s-a prescris.

Oricum ar fi, existenta sultei notate in cartea funciara a imobilului nu va opreste nici sa dezmembrati terenul, nici sa il cumparati si nici sa construiti pe acesta. Partea proasta este ca in urma dezmembrarii sulta va greva ambele loturi rezultate iar in urma edificarii casei si inscrierii acesteia in cartea funciara obligatia de plata a sultei va greva si constructia. Dvs. stiti ca dreptul de a cere plata sultei este prescris si, deci, nu va deranjeaza faptul ca exista o sarcina cata vreme aceasta nu va putea fi niciodata executata, totusi, daca in viitor veti dori sa vindeti imobilul sau sa il ipoteci, exista toate sansele ca aceasta inscriere, desi prescrisa, sa va incomodeze.

Creditorii sultei mai traiesc?
Cand a fost pronuntata hotararea judecatoreasca prin care s-a instituit obligatia de plata a sultei?

Art. 885
Dobândirea şi stingerea drepturilor reale asupra imobilelor
(1) Sub rezerva unor dispoziţii legale contrare, drepturile reale asupra imobilelor cuprinse în cartea funciară se dobândesc, atât între părţi, cât şi faţă de terţi, numai prin înscrierea lor în cartea funciară, pe baza actului sau faptului care a justificat înscrierea.
(2) Drepturile reale se vor pierde sau stinge numai prin radierea lor din cartea funciară, cu consimţământul titularului, dat prin înscris autentic notarial. Acest consimţământ nu este necesar dacă dreptul se stinge prin împlinirea termenului arătat în înscriere ori prin decesul sau, după caz, prin încetarea existenţei juridice a titularului, dacă acesta era o persoană juridică.
(3) Dacă dreptul ce urmează să fie radiat este grevat în folosul unei terţe persoane, radierea se va face cu păstrarea dreptului acestei persoane, cu excepţia cazurilor anume prevăzute de lege.
(4) Hotărârea judecătorească definitivă sau, în cazurile prevăzute de lege, actul autorităţii administrative va înlocui acordul de voinţă sau, după caz, consimţământul titularului.

Ultima modificare: Luni, 10 Mai 2021
MihailZC, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua ,creditorii sunt nepotii tatalui meu ,in 2007 sa terminat succesiunea iar tata a ramas cu sulta,ei(creditorii)la solicitarea mea in 2017cand am demarat proiectul casei si am intampinat problemele nici macar nu s-au deranjat sa mearga cu mine la notar sa rezolvam efectiv nu ai cu cine discuta ,asa am decis sa deschid actiune in instanta sa remediez ,au fost chemati la judecatorie nu au obiectat nimic si intr-un an jumate sa facut prescriptia extinciva,eu crezand ca am incheiat cu totul,dar se pare ca acum incepe dansul

Din punctul meu de vedere daca am inteles bine ce mi-ati scris dvs. Am deschis cam degeaba actiune in instanta pentru prescriptie plus banii pe care i-am cheltuit cu avocatul,mai bine le puneam banii intr-un cont (sulta)ei sunt inca in viata si scapam de balamuc.
Daca cer instantei sa se pronunte in locul creditorilor cam cat ar mai dura ???
Ultima modificare: Luni, 10 Mai 2021
gi-jane2, moderator
Atunci, in mod evident, cel mai convenabil ar fi sa ii urcati in masina, sa ii duceti la un notariat si sa obtineti o declaratie autentica de radiere a sultei, ca sa terminati dansul mai rapid.
Daca, pe de alta parte, vreti sa mergeti in instanta, gasiti aici doua spete care va pot fi de folos:
[ link extern ]
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Radiere sulta din cartea funciară tinu78 tinu78 In februarie 2010 in urma unui hotărâri judecătorești sa stabilit plata sultei pentru 5 persoane dintre care si bunica mea care in 2012 a decedat, 2 ... (vezi toată discuția)
Părintii mei sunt divorțați de mai bine de 20 ani și au partajul făcut, dar mama nu i-a plătit tatei sulta și nu poate vinde apartamentul. Își mai poate cere el acum drepturile? Nicosisu Nicosisu Buna seara. Parintii mei sunt divortati de mai bine de 20 ani. La partaj a fost evaluat apartamentul si stabilita o suma pe care mama ar fi trebuit sa o dea ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, pot dona( copiilor) sau vinde un teren agricol cu ... cordun cordun buna ziua, Pot dona( copiilor) sau vinde un teren agricol cu o mica datorie (sulta)? Mentionez ca nu ii gasesc pe cei (nepoti) carora le datorez o suma ... (vezi toată discuția)