avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... buna ziua, Pot dona( copiilor) sau vinde un teren ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

buna ziua, Pot dona( copiilor) sau vinde un teren agricol cu ...

buna ziua,
Pot dona( copiilor) sau vinde un teren agricol cu o mica datorie (sulta)?
Mentionez ca nu ii gasesc pe cei (nepoti) carora le datorez o suma mica de bani, datorie rezultata din rotunjirea suprafetelor dupa iesirea din indiviziune .
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: cordun , utilizator 15:14, 2 Decembrie 2020
Da, puteti dispune de bun chiar daca acesta este grevat de sarcina obligatiei de plata a sultei. Efectul este ca imobilul va putea fi executat silit, in caz ca nu platiti sulta, chiar si dupa ce il donati.
Prescriptia datoriei dupa 3 ani este valabila in cazul in care terenul in cauza il donez fiului?
Prescriptia este general valabila, indiferent daca donati sau nu. In baza prescriptiei nu mai sunteti obligat sa platiti sulta, totusi, pentru radierea sultei din cartea funciara (prescrisa sau nu) aveti nevoie de acordul exprimat in forma autentica al celui indreptatit sa primeasca sulta.
multumesc...
Exista o alta modalitate de dovada ca s-a platit aceasta sulta in afara unui document notarial din partea celor care primesc banii? pentru ca cei carora le datorez (sume mici) nu vor sa se deranjeze la notar fiind in afara tarii pentru o suma mica ...
Da, printr-un executor judecatoresc, puteti consemna suma de bani intr-un cont deschis pe numele creditorilor. Dupa indeplinirea procedurii executorul judecatoresc va elibereaza un proces verbal pe baza caruia puteti radia sulta.

Alte discuții în legătură

Radiere sulta din cartea funciară tinu78 tinu78 In februarie 2010 in urma unui hotărâri judecătorești sa stabilit plata sultei pentru 5 persoane dintre care si bunica mea care in 2012 a decedat, 2 ... (vezi toată discuția)
Radiere din cf ana301 ana301 buna ziua.puteti sa ma ajutati va rog?in urma unui proces de succesiune a fost inscrisa in cf o sulta si doua somatii pt executare silita . banii au fost ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren agricol cristian1963 cristian1963 Cum pot sa vand un teren agricol dobandit in urma unei succesiuni facuta prin judecatorie? Mentionez ca, prin hotararea judecatoreasca ramasa definitiva ... (vezi toată discuția)