As aprecia cateva opinii in ceea ce priveste urmatorul aspect : mi s-a admis cererea avand ca obiect SOMATIE DE PLATA pentru o creanta certa , lichida ,exigibila de JUDECATORIA SECTOR 3 . Cu drept la actiune in anulare in 10 zile de la comunicare.Debitoarea face APEL #-o i n termenul de 10 zile . Dosarul ajunge in TRIBUNAL . Pe 19 noiembrie am termen. Ce parere aveti ?! Poate instanta in baza principiului rolului activ sa schimbe incadrarea cererii adica din apel in actiune in anulare si sa-si decline competenta in favoarea JUD S 3 , competenta sa solutioneze cererea in anulare ? (cf. prev O.G. 5/2001- cererile in anularea somatiei de plata se judeca de instanta comp ptr judecarea fondului ).
Sau sa cer sa se respinga apelul ca inadmisibil ?
Totodata in APEL debitoarea contesta ca marfa ar fi fost predata de mine creditoare.Iar ce a fost predat nu a fost corespunzator lucrat.Mai afirma ca 2 din facturi nu sunt stampilate si ca sunt semnate de o persoana care nu avea calitatea de reprezentant al firmei .Asta afirma in apel .Cand s-a judecat somatia de plata nu s-a prezentat nimeni , nu au depus intampinare si s-a indeplinit corect procedura de citare. .As ruga o parere si in acest sens.
1. Potrivit art. 84 C.proc.civ. judecatorul da calificare exacta cererii, in raport de continutul ei si nu dupa denumirea data de parte.
2. Competenta instantei sesizate - exceptia de necompetenta poate fi invocata de oricare din parti, procuror sau instanta din oficiu.
Avand in vedere rolul activ al judecatorului ref la prima intrebare, pareream mea este ca judecatorul va ridica din oficiu exceptia de necompetenta (daca nu o vei face tu) si va declina competenta catre judecatorie.
Daca se va declina competenta catre judecatorie, este posibil ca "actiune in anulare" formulata de creditoare sa fie admisa; din cele relatate de tine aceasta pune in discutie calitatea produselor, care nu poate fi probata decat printr-o expertiza.
In practica, foarte muti debitori se folosesc de aceasta tactica.
Referitor la incadrarea data de catre debitor si eu sunt de parere ca, invocata sau de tine, instanta va ridica exceptia necompetentei Tribunalului. Dar ti-as sugera sa ridici exceptia si sa nu astepti interventia judecatorului, macar din principiu. Faptul ca in Apel debitoarea face anumite afirmatii, nu inseamna ca acestea vor duce direct la admiterea Cererii in anulare. Mai trebuie sa si probeze ca sunt adevarate pentru a se anula Somatia. Iar faptul ca ar fi semnate de o persoana care nu este reprezentant, ar fi relevant doar daca persoana respectiva nu ar avea nici o calitate in societate. Daca este angajat sau persoana insarcinata cu primirea corespondentei, mi se pare destul in regula. Va puteti lega si de faptul ca debitoare nu a contestat facturile, nu v-a trimis nici o notificare cum ca marfa n-ar fi fost livrata sau ar fi necorespunzatoare dpdv calitativ. V-ar folosi foarte mult un eventual aviz de insotire a marfii livrate.