florinian a scris:
Va multumesc pentru raspuns.
Chiar daca lucrez in vanzari, de profesie sunt jurist. Partea de teorie a dretului o stapanesc foarte bine. Ce-i drept, am absolvit in 2003.
Am dorit un raspuns de la un practician al dreptului la speta de mai sus, iar raspunsul primit nu cred ca a avut in vedere speta in intregul ei.
......
Nu cred ca sunteti in masura sa va spuneti punctul de vedere daca o persoana este sau nu un practican al dreptului ... solutia data este chiar din practica intalnita.
Trebuie sa intelegeti ca nimeni nu este obligat sa raspunda intrebarii dumneavoastra si, cu atat mai mult, nu se poate garanta un raspuns complet, corect si de actualitate. Trebuie sa discerneti singur in ce masura raspunsurile primite va pot ajuta in cazul supus dezbaterii.
Ce consider eu important la aceasta speta:
- va exista o clauza in viitorul CM pe perioada determinata prin care se va stipula ca eu va trebui sa produc valoare adaugata (prin marginea contractelor incheiate) care sa-mi acopere salariul iar daca acest lucru se va intampla contractul se va (si aici e esentialul) transforma intr-un contract pe perioada nedeterminata
- va exista in CM pe perioada determinata
Acum intrebarea mea este CUM se va realiza acest lucru din punct de vedere legal.
Sa inteleg ca:
1. CM in vigoare va inceta fie prin demisie fie prin intelegerea partilor
2. Se va semna un nou contract pe perioada determinata
3. In cazul relizarii conditiei de profit se va semna un nou contract pe perioada nedeterminata cu incepere de la 01.01.2013
Sunteti de acord cu cele de mai sus?
1. Contractul individual de munca nu poate fi încheiat în conditie suspensiva (nu poate fi afectat de un element viitor sau incert) si nici sub conditie rezolutorie (desfiintarea obligatiei la un eveniment viitor si necert). În mod exceptional, contractul individual de munca poate fi afectat de un termen extinctiv, precum si de un termen suspensiv dar cert.
2. Asa cum v-am mai spus , teoretic modificarea duratei c.i.m. din nedeterminata in determinata este posibila in baza art.41 alin.1 C.mun. ... insa practic este imposibil , din cauza Registrului electronic de evidenta al salariatilor care face imposibila aceasta modificare , situatie in care c.i.m. vechi va inceta si se va incheia un c.i.m. pe durata determinata.
3. C.i.m. este guvernat de principiul libertatii de vointa (ca si contractele civile). Sub rezerva si limitele impuse de art. 38 din Cod, partile negociaza si stabilesc cauzele lui cu respectarea normelor imperative ale legii, a cauzelor contractelor colective de munca, a ordinii publice si a bunelor moravuri.
Prin urmare, inserarea acelei clauze in c.i.m. ar contrazice prevederile legale , si anume: Angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara (art.164 alin.3 C.mun.)
4. Modificarea duratei c.i.m. din determinata in nedeterminata se poate prevedea ca o conditie in c.i.m. , in urma evaluarii performanţei dvs pe aceasta perioada ... insa in cazul in care angajatorul nu va fi de acord , ar trebui sa existe si o sanctiune a acestuai pentru neerespectarea clauzelor c.i.m.