avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Insusirea bunului gasit
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Insusirea bunului gasit

Buna seara , am si eu niste intrebari la care nu gasesc raspunsuri . Am gasit un telefon si dupa cateva luni ma sunat un inspector de la politie in legatura cu acel telefon , i-am explicat dansului unde am gasit acel telefon si in ce stare , dupa 1 zii ma suna persoana care pierduse telefonu , dansa a zis ca ii cumpar acel telefon ca sa ne impacam pe cale amiabila , eu am fost de acord da i-am cerut dansei cand o sa ii aduc telefonu sa imi arate un act prin care dansa sa demonstreze ca telefonu pierdut este al iei eu consider ca am cerut un drept al meu ... vreau si eu un sfat ce e de facut si cum sa procedeez , se face dosar penal , sau pot sa imi iau pedeapsa cu suspendare :sorry: Mentionez ca persoana nu are nici-un act al telefonului ...
precizati ca nu ati oprit telefonul in scopul de a vi-l insusi ci doar l-ati pastrat pina la contactarea dvs de catre persoana in drept sa il detina. si ca dvs doar solicitati proba ca cel care il solicita este chiar proprietarul sau - trebuie sa existe o factura si o garantie cu seria telefonului sau macar sa dovedeasca ca este titularul cartelei telefonice.

atit timp cit nu afirmati si nici nu se face dovada de catre politie a scopului insusirii, aspect esential in retinerea infractiunii, nu se pune problema unui dosar penal.
dar eu telefonu cand l-am gasit era stins , si am fost cu el la un service de telefoane mobile si acolo l-am reparat ... si stiu sigur ca persoana respectiva nu are acte la telefon fiindca e cumparat de la hotii
Potrivit art 216 alin 1 c.pen.este suficient sa nu predati bunul gasit autoritatilor sau pers care l-a pierdut dc o cunosteati,pt a fi infractiune.Nu intereseaza nici dc tel era stricat,nici dc avea sau nu acte,mai ales ca pt bunurile mobile opereaza prezumptia instituita de 1909 c civ.Dvs aveati obligatia sa duceti bunul la politie in 10 zile de cand l-ati gasit.Ba mai mult v-ati comportat fata de bun ca un proprietar din moment ce l-ati reparat,l-ati reparat pt a va folosi de el,sau a-l valorifica,dvs nu sunteti decat un detentor precar,mai ales ca ati si recunoscut ca vl-ati gasit.Probabil ca va va aplica o amenda,daca este prima abatere.
da asta cam asa e , da problema e ca eu am mai avut o amenda penala , pe care am achitato , la ce se poate ajunge ?
Av Diana Ben Othmane a scris:

depinde cand ati avut-o pt ca s-ar fi putut sa intervina reabilitarea de drept sau trb facuta cea judecatoreasca.In orice caz dc nu a intervenit reabilitarea prb va va aplica o pedeapsa cu suspendarea executarii


oricum ar fi bine sa luati legatura cu un avocat pentru ca in functie de datele concrete se poate solutiona si la urmarirea penala sa nu ajungeti in instanta

Alte discuții în legătură

Telefon gasit si predat politiei! andra8217 andra8217 Buna ziua, Am patit saptamana asta urmatoarea situatie: - am fost sunata de la politie ca sa ma prezint in legatura cu un telefon mobil care posibil sa fi ... (vezi toată discuția)
Obiect gasit ,nerestituit in timp de 10 zile sanda12 sanda12 care sunt cele mai simple sanctiuni si care sunt cele mai grave ,e vorba de un telefon valoare 500-700 ron. acum vreau sa il predau care sunt pasii cei mai ... (vezi toată discuția)
Insusirea bunului gasit Daniel_Petre Daniel_Petre Buna seara, am si eu o mare problema, am gasit un telefon pe trotuar am scos cartela si am aruncat-o. Intre timp proprietarul a intrebat mai multe persoane ... (vezi toată discuția)