avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1040 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executor bancar versus executor judecatoresc
Discuție deschisă în Executare silită

Executor bancar versus executor judecatoresc

Buna ziua. As vrea sa stiu care este diferenta atunci cand se cumpara un imobil scos la licitatie de catre banca printr-un executor bancar sau atunci cand banca il scoate la licitatie printr-un executor judecatoresc ? Daca exista vreo diferenta...
Cel mai recent răspuns: Luminita Muntean , utilizator 13:08, 26 Noiembrie 2011
nu este nici o diferenta.
Ma refer la modalitatea prin care imobilul poate fi pus in posesie efectiv. Nu la demersul in ceea ce priveste actele, ci , daca si executorul bancar procedeaza in acelasi fel la evacuarea fostilor proprietari ca si cel judecatoresc, respectiv este insotit de organele de ordine , intocmeste un proces verbal al bunurilor in prezenta martorilor, etc.
Buna seara!

Verificati in Statutul executorilor bancari , adoptat in baza art.88 din Legea bancara nr. 58/1998,
Art. 10. - Executorii bancari au următoarele atribuţii:
a) pun în executare titlurile executorii aparţinând băncii în care îşi desfăşoară activitatea şi efectuează actele de executare necesare în toate formele de executare silită, prevăzute de Codul de procedură civilă şi de alte dispoziţii legale aplicabile în materie;
b) notifică actele judiciare şi extrajudiciare;
c) comunică actele de procedură;
d) recuperează, pe cale amiabilă, creanţele băncii;
e) aplică măsurile asigurătorii dispuse de instanţa judecătorească în favoarea băncii în care îşi desfăşoară activitatea;
f) întocmesc procesele-verbale de constatare în cazul ofertei reale, urmate de consemnarea sumei de către debitorul băncii, potrivit dispoziţiilor Codului de procedură civilă;
g) întocmesc, potrivit legii, protestul de neplată a cambiilor, biletelor la ordin şi cecurilor, după caz;
h) constată starea de insolvabilitate a debitorului urmărit;
i) efectuează orice alte acte sau operaţiuni prevăzute de dispoziţiile legale, aplicabile executării titlurilor executorii aparţinând băncilor.
<< Executorilor bancari le este strict interzis să efectueze acte de executare în temeiul unor titluri executorii aparţinând persoanelor fizice sau juridice, altele decât banca în care îşi desfăşoară activitatea>>.

Va multumesc frumos pentru raspuns. Acum m-am lamurit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Competenta executorului bancar vs competenta executorului judecatoresc miha19_87 miha19_87 SITUATIE: un executor bancar din cadrul Corpului executorilor bancari ai unei banci formuleaza cerere de investire a contractului de credit cu formula ... (vezi toată discuția)
Executorii bancari rockybyt rockybyt Va rog sa ma lamuriti care este statutul executorilor bancari si care este diferenta dintre acestia si executorii judecatoresti. Sunt legali executorii ... (vezi toată discuția)
Executare silita Mircea Costache Mircea Costache Buna seara!Am primit o înștiințare de executare silită venită de la un birou din București. Mentionez ca nici eu si nici debitoarea nu avem domiciliul ... (vezi toată discuția)