Am urmatorul caz:
- un apartament in care locuieste sotul mostenitor;
- la apartamentul respectiv s-au inregistrat restante fara speranta de a mai fi recuperate prin bunavointa locatarului;
Intrebarea mea este:
In situatia in care nu este facuta succesiunea, asociatia poate inscrie privilegiul imobiliar numindu-l in cerere pe sotul defunctei, care sot nu este coproprietar?
Intr-un alt exemplu este vorba despre fiul decedatei.
asociatia greveaza bunul si nu inscrie un privilegiu contra persoanei, deci nu are prea mare importanta cine este proprietarul.
in ce cerere trebuie numit sotul non coproprietar/mostenitor? teoretic vorbind este posibil ca el sa nu accepte mostenirea asa ca pana nu se emite CM sau Certificat de calitate de mostenitor el este doar un presupus mostenitor.
Aveti dreptate, el nu poate fi declarat mostenitor! Dar nu prea cred sa nu accepte mostenirea de vreme ce apartamentul este singurul adapost pe care il are.
Problema mea este daca asociatia de proprietari poate inscrie privilegiul imobiliar numai mentionand apartamentul? In cerere exista si rubrica numelui proprietarului. Aici m-am incurcat....:)
DA! Conform prevederilor art.51 din Legea nr.230/2007 asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentului pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile acesteia, privilegiul fiind inscris in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei. Operatiunile de publicitate imobiliara care privesc acest privilegiu sunt scutite de taxa de timbru.
pai, asociatia nu are de unde sa stie ca proprietarul este decedat si inainteaza cererea de notare a privilegiului (daca trebuie mentionat numele neaparat) pe imobilul respectiv, proprietatea "defunctului".