avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Privilegiul imobiliar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Privilegiul imobiliar

Am urmatorul caz:
- un apartament in care locuieste sotul mostenitor;
- la apartamentul respectiv s-au inregistrat restante fara speranta de a mai fi recuperate prin bunavointa locatarului;
Intrebarea mea este:

In situatia in care nu este facuta succesiunea, asociatia poate inscrie privilegiul imobiliar numindu-l in cerere pe sotul defunctei, care sot nu este coproprietar?

Intr-un alt exemplu este vorba despre fiul decedatei.
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 10:17, 24 Noiembrie 2011
asociatia greveaza bunul si nu inscrie un privilegiu contra persoanei, deci nu are prea mare importanta cine este proprietarul.
in ce cerere trebuie numit sotul non coproprietar/mostenitor? teoretic vorbind este posibil ca el sa nu accepte mostenirea asa ca pana nu se emite CM sau Certificat de calitate de mostenitor el este doar un presupus mostenitor.
Aveti dreptate, el nu poate fi declarat mostenitor! Dar nu prea cred sa nu accepte mostenirea de vreme ce apartamentul este singurul adapost pe care il are.

Problema mea este daca asociatia de proprietari poate inscrie privilegiul imobiliar numai mentionand apartamentul? In cerere exista si rubrica numelui proprietarului. Aici m-am incurcat....:)
DA! Conform prevederilor art.51 din Legea nr.230/2007 asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentului pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile acesteia, privilegiul fiind inscris in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei. Operatiunile de publicitate imobiliara care privesc acest privilegiu sunt scutite de taxa de timbru.
Intrebarea mea este alta, daca cititi mai sus!
pai, asociatia nu are de unde sa stie ca proprietarul este decedat si inainteaza cererea de notare a privilegiului (daca trebuie mentionat numele neaparat) pe imobilul respectiv, proprietatea "defunctului".

Alte discuții în legătură

Litigiu cu asociatia de proprietari gabriela radulescu gabriela radulescu Buna seara,revin cu o problema.o persoana are restanta la intretinere de 6000 ron si suma de 5200 ron in litigiu conform listei de intretinere de la ... (vezi toată discuția)
Proprietarul mort "chiriasul "nu plateste viorica56 viorica56 Buna ziua Am o intrebare mai aparte , o prietena este administrator la o asociatie de locatari si are urmatoarea problema : proprietarul unui apartament ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar instituit dupa intrarea in executare silita igaby2003 igaby2003 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti asupra urmatoarei situatii: Intr-o asociatie de proprietaria avut loc o executare silita efectuata in numele unei banci. De ... (vezi toată discuția)