avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proprietarul mort \"chiriasul \"nu plateste
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proprietarul mort "chiriasul "nu plateste

Buna ziua

Am o intrebare mai aparte , o prietena este administrator la o asociatie de locatari si are urmatoarea problema : proprietarul unui apartament a murit , neavand rude apropiate nu a fost inceput nici o succesiune desi in apartament sta un nepot fara mutatie sau flotant dar el nu este mostenitorul de drept . In timp sa acumulat o restanta destul de mare , “nepotul “ nu plateste ca el nu poate fi tras la raspundere deoarece nu este proprietarul.
In cazul prezentat care este primul pas pe care trebuie sa faca asociatia l pentru recuperarea baniilor restante.

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 14:11, 26 Mai 2010
Intai de toate trebuie rezolvata problema proprietatii. Aceasta se rezolva pe Dreptul civil. Cereti consultatii la sectiunea Drept civil asupra acestei chestiuni.
Intre timp asociatia poate inscrie privilegiul imobiliar ca sa se asigure ca apartamentul nu va fi instrainat in niciun fel fara acordul ei.

Interesul asociatiei si competenta ei apare din momentul stabilirii proprietarului - poate fi o ruda sau statul.

Orice persoana interesata poate solicita deschiderea procedurii succesorale, iar asociatia de proprietari are interes in formularea unei astfel de cereri deoarece trebuie recuperate datoriile aferente apartamentului de la mostenitorii care vor accepta succesiunea. Deci, primul pas este dezbaterea succesiunii, care, repet, poate sa aiba loc si la cererea asociatiei.
Notificarea privilegiului imobiliar
Nu este obligatoriu ca eventualii mostenitori,daca exista ,ar fi interesati sa preia un spatiu de locuit grevat de restante,posibil de sarcini
Pe cand asociatia de proprietari ,legal are dreptul sa solicite in temeiul art 51 din Legea nr 230/2007 privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor ,
pentru sumele datorate cu titlu de cota de contribute la cheltuielile asociatiei de propritari
Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei,la cererea presedintelui asociatiei de proprietari
Ultima modificare: Miercuri, 26 Mai 2010
ynocentta, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Privilegiul imobiliar elga50 elga50 Am urmatorul caz: - un apartament in care locuieste sotul mostenitor; - la apartamentul respectiv s-au inregistrat restante fara speranta de a mai fi ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar instituit dupa intrarea in executare silita igaby2003 igaby2003 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti asupra urmatoarei situatii: Intr-o asociatie de proprietaria avut loc o executare silita efectuata in numele unei banci. De ... (vezi toată discuția)
Poate asociatia de proprietari sa instituie privilegiu imobiliar asupra altui imobil decat cel care are datorii fata de asociatie? znicolae9 znicolae9 In asociatia noastra exista un datornic cu restanta mare la intretinere. Din pacate nu am actionat cu promptitudine si ap . cu datorii a fost vandut la ... (vezi toată discuția)