avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Protectia muncii in caz de insolventa
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Protectia muncii in caz de insolventa

As avea câteva întrebări, dar mai intâi trebuie sa va expun un pic situația.
Este vorba despre o societate care este în insolventă, având numit administrator judiciar (lichidator), dar societatea isi continua activitatea avand in continuare angajati.
Stiu ca conform legii 319/2006 orice angajator este obligat sa asigure protecția muncii si înstruirea in domeniul sanatatii si securitatii in munca a fiecarui angajat, astfel societatea sus mentionata (fostul administratorul, nu lichidatorul) a solicitat încheierea unui contract de prestari servicii cu un serviciu extern de protecția muncii, mai ales ca in urma unui accident de munca mortal și a unor controale ITM s-a descoperit ca societatea nu indeplinea condițiile legale privitoare la protecția muncii.
Astfel cei de la serviciu extern au negociat un contract cu fostul administrator, dar lichidatorul a refuzat semnarea acestuia, iar in acest moment societatea nu indeplineste cerintele minime de securitate in domeniul protectiei muncii.
Intrebarile mele fiind urmatoarele: Cine va raspunde in cazul unui nou control ITM sau a unui accident de munca?
Poate lichidatorul care a refuzat semarea acestui contract sa fie tras la raspundere?
Stiu ca lichidatorul trebuie sa semneze fiecare act juridic(contract), dar poate refuza semnarea unui contract, refuz prin care se incalca o norma juridica de ineres general si nu particular? Legat de valoarea contractului lichidatorul nu a incercat sa negocieze si mai trebuie mentionat ca valoarea contractului nu depaseste valorile practicate de alte servicii externe.
Va multumesc anticipat si astept raspunsuri sau indrumari cat mai rapide.
Cel mai recent răspuns: sorana_sabau , utilizator 10:57, 24 Noiembrie 2011

Este vorba despre o societate care este în insolventă, având numit administrator judiciar (lichidator), dar societatea isi continua activitatea avand in continuare angajati.

Pentru a formula un raspuns concret trebuie sa stim cine conduce societatea ??
- adm statutar i s-a ridicat sau nu dreptul de administrare ?
sau altfel spus
- adm judiciar conduce sau supravegheaza activitatea societatii ?
Din cate am înțeles administratorul judiciar conduce activitatea societății, administratorului statutar ridicându-i-se dreptul de administrare.
Totuși, dacă nu e prea mare deranjul, aș dori să știu răspunsul în ambele situați.
Vă mulțumesc anticipat.
Raspunsul este intuitiv:
Prin sentinta de deschidere a procedurii insolventei jud sindic hotareste cine administreaza societatea
1 se ridica dreptul de administrare al adm statuar si ca urmare adm judiciar conduce integral activitatea
2 nu se ridica dreptul de administrare al adm statuar si ca urmare acesta conduce activitatea sub supavegherea adm judiciar
Cel care are dreptul sa administreze societatea raspunde pentru deciziile pe care le ia
Mulțumesc mult pentru răspuns...asa mi se pare și mie normal, dar vroiam sa ma asigur.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incheiere contracte ulterior insolventei mary6 mary6 SRL intrat in insolventa,fiindu-i ridicat dreptul de administrare,numit fiind un administrator judiciar.Ulterior administratorul caruia i s-a ridicat dreptul ... (vezi toată discuția)
Protectia muncii sorana_sabau sorana_sabau In cazul unei societați in insolventa (fiind administrata de lichidator) cine raspunde daca sunt neregului privind cerintele minime de securitate si ... (vezi toată discuția)
Garantii fata de patrimoniul debitorului aflat in insolventa; atributii ale administratorului judiciar; aura calin aura calin Buna ziua, @ conform prev. art. 3 (pct. 13) din Legea 85/2006,\"creditorii chirografari sunt creditorii care nu au costituite garantii fata de ... (vezi toată discuția)