avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calcul varsta pensie anticipata partiala cu reducere ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calcul varsta pensie anticipata partiala cu reducere datorata grupei II

In ce conditii se poate pensiona anticipat partial conform noi legii a pensiilor un barbat nascut in mai 1950 cu 31 ani,9 luni si 27 zile vechime din care 9 ani grupa a doua de munca?
Cel mai recent răspuns: Viorel_Lucaciu , utilizator 12:18, 23 Noiembrie 2011
Trebuiesc indeplinite atat conditiile de varsta cat si cele de stagiu complet de cotizare.
Legea prevede :
ART. 65
(1) Pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.

si
(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate partiale nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) si g).

Pentru iesirea la pensie anticipata partial, trebuie un stagiu de 35 ani. La cei 31 ani,9 luni si 27 zile vechime (sper ca nu ati inclus armata sau alte perioadele asimilate) se mai adauga pentru gr.IIa un stagiu de 2 ani si 3 luni, ceea ce duce la 34 ani si 27 zile stagiu . Deci mai trebuie o vechime in munca de inca un an, ca sa aiba dreptul sa solicite pensie anticipata partial. Varsta ii da dreptul ( 65-5=60 ani).
Pentru 9 ani de gr. II a are o reducere a varstei standard de pensionare de 1 an si 6 luni, dar numai daca a realizat stagiul complet de cotizare.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Noiembrie 2011
Viorel_Lucaciu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata Apostoaemihai Apostoaemihai sant nascuta in 23.06.1958.am o vechime in munca de 24 ani,din care 15ani la gr. a doua de munca.Vreau sa stiu cand am dreptul la pensie anticipata? (vezi toată discuția)
Data pensionare limita de varsta seneca399 seneca399 Sunt nascut in mai 1961,am 31 ani vechime in munca din care 9 ani in grupa a II-a.de munca Incepand cu 1 martie 2013 sunt pensionar invaliditate gr.III. La ce ... (vezi toată discuția)
Pensionare dupa legea actuala getad getad Buna ziua! Va rog f mult sa-mi spuneti cand s-ar putea pensiona un barbat nascut in ianuarie 1968 cu vechime de 27 ani pana-n prezent, toti la acelasi loc ... (vezi toată discuția)