avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1236 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Fostii angajati trebuie sa plateasca timbru si taxa ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Fostii angajati trebuie sa plateasca timbru si taxa judiciare pentru inscrierea la masa credala si pentru contestatie la tabelul preliminar?!

Buna ziua,

Un fost angajat si-a dat fosta firma angajatoare in judecata, procesul fiind suspendat din cauza intrarii firmei in insolventa.
Fostul angajat s-a insris la masa credala, lucru pentru care a platit timbru si taxa judiciara, desi se pare ca n-ar fi trebuit, dar asa a cerut persoana de la firma lichidatoare care se ocupa de caz.
Firma lichidatoare care se ocupa de insoventa firmei l-a inscris pe fostul angajat in tabelul preliminar al creditorilor, dar doar cu o parte din suma de bani cuvenita.
In cele din urma, fostul angajat a depus contestatie la tabelul preliminar in vederea obtinerii intregii sume cuvenite.
La depunerea contestatiei, persoana de la registratura a intrebat daca au fost depuse si timbru si taxa judiciare.

Intrebarea este: un fost angajat aflat in situatia descrisa mai sus trebuie sa plateasca timbru si taxa judiciare atat pentru inscrierea la masa credala, cat si pentru contestatie? Conform carei legi nu trebuie sa plateasca?

Va multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Paul Citiriga , Consilier juridic 13:35, 23 Noiembrie 2011
Da trebuie sa plateasca in ambele cazuri. Conform carei legii 146/1997, actualizata 2011.
Acesta este un alt raspuns pe care l-am primit:

"Administratorul judiciar va pus la o cheltuiala inutila, el are obligatia sa inscrie creantele salariale din oficiu conf prevederilor art. 64 din legea 85/2006.
Cereti judecatorului sindic sa va restituie chitanta si mergeti la directia de taxe si impozite o depuneti in original insotita de o cerere si vi se vor restitui banii."

Ce parere aveti?


Nu mai lucrez de multa vreme in domeniul insolventei..dar se poate sa aiba dreptate. Oricum trebuie citita legea insolventei.
Art. 64
(1) Cu exceptia salariatilor ale caror creante vor fi inregistrate de administratorul judiciar conform evidentelor contabile, toti ceilalti creditori, ale caror creante sunt anterioare datei de deschidere a procedurii, vor depune cererea de admitere a creantelor in termenul fixat in sentinta de deschidere a procedurii; cererile de creante vor fi inregistrate intr-un registru, care se va pastra la grefa tribunalului.
(2) abrogat, OUG nr. 173/2008
(3) Cererea de admitere a creantelor trebuie facuta chiar daca acestea nu sunt stabilite printr-un titlu.
(4) Creantele nescadente sau sub conditie la data deschiderii procedurii vor fi admise provizoriu la masa credala si vor fi indreptatite sa participe la distribuiri de sume in masura ingaduita de prezenta lege.
(5) Sunt considerate sub conditie si acele creante care pot fi valorificate impotriva debitorului numai dupa executarea unui co-debitor principal.
Nu se specifica nici unde ca ati fi scutit de taxe ceea ce se presupune ca ele trebuie platite. Nu vad cum sa fie scutit de taxa de timbru...dar....Parerea mea e asta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un fost angajat e nevoit sau nu sa plateasca taxa si timbru judiciare pentru inscrierea la masa credala, respectiv contestatie la tabelul preliminar al creantelor? irinairina13 irinairina13 Buna ziua, Intrebare pentru cei care stiu raspunsul concret, imi pare rau, dar nu sunt interesata de parerile dumneavoastra. Un fost angajat si-a dat ... (vezi toată discuția)
Cu ce creante ne putem inscrie la masa credala? cristina69 cristina69 Va rog daca sa imi raspundeti, cat mai urgent, daca la masa credala se poate inscrie cu facturi care au fost emise in luna mai dar sunt scadente doar in ... (vezi toată discuția)
Cerere masa credala prin administrator special caprice caprice Buna ziua ma ajutati va rog cu un model de cerere de incriere prin administrator special la masa credala a unei societati comerciale? Multumesc (vezi toată discuția)