avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apa pausal - Intrebari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apa pausal - Intrebari

Bună seara. M-am mutat in chirie la începutul lunii noiembrie, neștiind că indicii apei calde si reci se dau in perioada 1-6 ale lunii administratorului, nu i-am trimis iar acum m-au trecut la consum pausal cu un consum imens (15mc apa rece, 4mc apa calda).
Intrebarea mea este: se poate face ceva incat sa nu platesc si/sau platind se va regulariza pana la urma ?
Am citit diverse posturi in care se spunea ca sunt anumite cote pentru cei care sunt trecuti in pausal si ca asociatia trebuie sa aiba anumite acte ca sa poata trece un locatar inainte de 90 de zile. Este corect ?
Stiu ca intr-o masura este si greseala mea dar de asemenea nu mi se pare corect ca tot ce inseamna pierderi sa le platesc eu. De aceea astept orice idee care ma poate ajuta.

Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 23 Noiembrie 2011
andu_p, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:11, 24 Noiembrie 2011
Daca aveti apometre nu trebuie sa va faceti probleme pentru ca se va regulariza luna viitoare .
cazacuioana a scris:

Daca aveti apometre nu trebuie sa va faceti probleme pentru ca se va regulariza luna viitoare .

Da sunt apometre. Daca se va regulariza pana la urma totul este bine, nu ma deranjeaza. Multumesc

Stati putin, ca nu e chiar asa simplu!
Regulamentul de repartizare a consumului de apa este specific fiecarei asociatii.
Deci, e bine sa-l intrebati pe administrator ce se intampla in cazul dv. Daca este un consum estimat, atunci el se va regulariza, daca insa este un consum asa-zis "pausal", este posibil sa ramaneti cu acest consum care nu se va mai regulariza niciodata. Deci cand il veti intreba, accentuati asupra aspectului de recuperabil sau nerecuperabil al acestui consum, deoarece multi oameni folosesc impropriu termenul de "pausal".
In plus de asta administratorul trebuie sa afiseze la loc vizibil regulamentul de repartizare a consumului sau macar data se citire a indecsilor, astfel incat oricine, vechi locatar sau nou locatar, sa ia la cunostinta.

Legal, in conformitate cu normele ANRSC de repartizare a consumului de agent termic si apa calda se poate face estimarea pana in 90 zile, dupa care cel care nu declara indecsii sau se opune citirii lor este trecut "la pausal", cu alte cuvinte suporta, singur sau alaturi de altii, diferenta de apa, nerecuperabil.

Cititi aici, la art.26:
[ link extern ]

Si in general cititi aceste norme, desi, chirias fiind, s-ar putea sa nu vi se dea atentie, totusi puteti atrage atentia, in cazul in care vi s-a pus un consum nerecuperabil, asupra nerespectarii legii.
Aceste norme sunt aprobate cu Ordinul 343/2010 al presedintelui ANRSC si aparute in Monitorul Oficial.
Ultima modificare: Joi, 24 Noiembrie 2011
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imi spuneti, va rog, cat este consumul pausal la apa rece si ... puimicc puimicc Imi spuneti, va rog, cat este consumul pausal la apa rece si apa calda? Imi spuneti, va rog, ce act normativ reglementeaza acest aspect? (vezi toată discuția)
Pausal explicatii Tonyde Tonyde Buna ziua, As dori cateva lamuriri in legatura cu ce inseamna pausal. Administratorul asociatiei are o fisa in care trece indicii apometrelor pentru ... (vezi toată discuția)
Plata in sistem pausal pentru consumul de apa dirina2 dirina2 Buna seara! Va rog sa-mi spuneti care este actul normativ care legifereaza modalitatea si cantitatea de apa rece platita in sistemul pausal? Reprezentantii ... (vezi toată discuția)