avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Amenda data de Primar in temeiul L.50/1991, cand a ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Amenda data de Primar in temeiul L.50/1991, cand a delegat competenta de eliberare a autorizatiilor de constructie

Este valabil un proces verbal de constatare si sanctionare incheiat de un Primar in temeiul art.26 ali.1 lit a din L.50/91, atunci cand in competent este Consiliul Judetean, Primaria neavand in structura sa personal de specialitate?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 18:12, 7 Octombrie 2008
După părerea mea, da.

Competenţa exclusivă a organelor de control ale consiliilor judeţene este reglementată de art.27(4) al Legii 50/1991. Toate celelalte contravenţii pot fi constatate de către organele prevăzute la art.27(3) din lege. Mai mult, contravenţiile prevăzute de art. 26 alin.(1) lit. a), c) şi e) pot fi constatate şi de organele de poliţie, aşa cum rezultă din prevederile art.27(6) din lege.

Fiind vorba despre executarea sau desfiinţarea de construcţii fără autorizaţie, nu cred că se pune problema existenţei sau inexistenţei personalului de specialitate. Cu atît mai mult cu cît legea dă în competenţă inclusiv organelor de poliţie constatarea acestor contravenţii. Organe care numai de specialitate nu pot fi, în acest domeniu.

Liviu S.Bordaş
Cum ramane cu teza de incheiere a aliniatelor 1 si 3 din art.27: organele de control ....au obligatia de a urmarii "potrivit competentelor de emitere a autorizatiilorde construire /desfiintare".
Simplu. Rămîne cum a stabilit, în luminata-i înţelepciune, legiuitorul.

Nu e primul text de lege interpretabi. Din fericire, în speţa expusă situaţia este mult mai limpede. Contravenţia prevăzută la art.26(1) lit.a) presupune executarea de lucrări în lipsa unei autorizaţii. Ori, indiferent cine ar fi fost competent să elibereze autorizaţia, pentru a constata inexistenţa ei nu e nevoie de personal de specialitate. Chiar şi adjunctul şefului de post poate să o constate.

Liviu S.Bordaş

Cu toata stima si cu multumiri pentru ca ati raspuns, cred totusi ca nu aveti dreptate. Si spun asta pentru ca legea 50/91 si normele la aceasta lege arata ca aceste atributii vor fi fi delegate inclusiv cele de exercitare a controlului. Tot prin aceste acte normative cel care constata si sanctioneaza fapte de natura celor privind discilplina in constructii, trebuie sa dispuna anumite masuri, respectiv mentinerea/desfiintarea constructiei, refacerea anumitor parti din constructie etc. si asta intr-un termen aratat, daca personalul nu este specializat el nu poate dispune in cunostiinta de cauza. Iar principiul legii este ca toate aceste organisme contruite sa nu se suprapuna, prin urmare unde primaria are aparat specializat si este in teritoriul sau administrativ va dispune, daca nu consiliul judetean este cel care va indeplini aceste atributii.
Inca o data va multumesc.
Dacă şi mie mi se întîmlă să am păreri cu care nu sunt de acord, atunci nu e de mirare că asta se întîmplă cu atît mai mult în cazul preopinenţilor mei!

:)


Am reluat LEGEA Nr. 50 din 29 iulie 1991 Republicată, cu modoficările aduse prin

- Legea nr. 117/2007;
- Legea nr. 101/2008.

Competenţa primarului este stabilită de lege (art.4) în funcţie de categoriile de lucrări pentru care se solicită autorizaţia. Nu am găsit textul de lege care să stabilească delegarea competenţei de emitere a autorizaţiei de construire.
Acolo unde administraţia locală nu a reuşit să-şi constituie aparatul de specialitate, dar competenţa de emitere a autorizaţiei este a primarului conform art.4 din lege, tot primarul este acela care va emite autorizaţia, dar pe baza avizelor structurilor de specialitate constituite în cadrul consiliilor judeţene, aşa cum dispune art.45(3).

Admit că, acolo unde s-a eliberat autorizaţia de construire de către preşedintele CJ, primarul nu ar avea competenţă pentru a aplica sancţiunea pentru contravenţii constatate cu privire la nerespectarea autorizaţiei. În schimb, nimic nu l-ar împiedica să aplice sancţiunea pentru fapta de a construi fără autorizaţie (cum spune speţa pe care aţi prezentat-o) chiar şi atunci cînd competenţa emiterii acelei autorizaţii ar aparţine preşedintelui CJ.

Poate nu am fost suficient de atent la textul legii. V-aş rămîne îndatorat dacă mi-aţi putea indica textul care reglementează acea delegare a competenţei de emitere a autorizaţiei (şi a dreptului de a aplica sancţiunea) pentru situaţia în care la nivelul consiliului local al comunei nu s-au constituit structurile de specialitate despre care face vorbire art.45(2) din lege.

Cu aceeaşi stimă,

Liviu S.Bordaş



Alte discuții în legătură

Proces-verbal contraventional MARIUS TESLEVICI MARIUS TESLEVICI Este valabil un proces verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor intocmit de un primar care a delegat atributiile de emitere a autorizatiilor de ... (vezi toată discuția)
Anularea certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire socrate111 socrate111 buna ziua.Ce proceduri potrivit legii pot initia in vederea anularii certificatului de urbanism emis precum si autorizatiei de construire de catre primarie, in ... (vezi toată discuția)
Emiterea autorizatiilor de construire pentru teren in extravilan alina_natasa alina_natasa Buna ziua, puteti sa imi spuneti va rog, daca o primarie are birou de arhitect sef, respectiv urbanism, se poate emite Autorizatia de construire pentru un ... (vezi toată discuția)