avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 299 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general casa si bon de consum
Discuție deschisă în Contabilitate în general

casa si bon de consum

Buna seara, in registrul de casa se trece si suma de pe z-ul de casa, la rubrica incasari? este vorba despre societate cu vanzare cu amanuntul, alimentatie publica. ce reprezinta incasarile? In raportul ,,bon de consum colectiv" ce completez? merci
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 05:25, 25 Noiembrie 2011
Buna seara,

In registrul de casa la rubrica "Incasari" inregistrati totalul din Raportul Z. Acea suma reprezinta incasarile zilnice ale societatii .

NU exista "raportul" bon de consum colectiv. Exista imprimate sub forma unui carnet pentru bonuri. In acestea se trec toate materiile prime si marfurile care se dau in consum dintr-o gestiune a societatii. Originalul acestora se inregistreaza in contabilitate.

Bon de consum: Formular si mod de completare

BON DE CONSUM (Cod 14-3-4A)
BON DE CONSUM (colectiv - Cod 14-3-4/aA)

1. Serveşte ca:
- document de eliberare din magazie pentru consumul materialelor;
- document justificativ de scădere din gestiune;
- document justificativ de înregistrare în evidenţa magaziei şi în contabilitate.
2. Se întocmeşte în două exemplare, pe măsura lansării, respectiv eliberării materialelor din magazie pentru consum, de compartimentul care efectuează lansarea, pe baza programului de producţie şi a consumurilor normate, sau de alte compartimente ale unităţii, care solicită materiale pentru a fi consumate.
Bonul de consum se poate întocmi într-un exemplar în condiţiile utilizării tehnicii de calcul.
Bonul de consum (colectiv), în principiu, se întocmeşte pe formulare separate pentru materialele din cadrul aceluiaşi cont de materiale, loc de depozitare şi loc de consum.
În situaţia când materialul solicitat lipseşte din depozit, se procedează în felul următor:
- în cazul bonului de consum se completează rubrica cu denumirea materialului înlocuitor, după ce, în prealabil, pe verso formularului se obţin semnăturile persoanelor autorizate să aprobe folosirea altor materiale decât cele prevăzute în consumurile normate;
- în cazul bonului de consum (colectiv) se taie cu o linie denumirea materialului înlocuit şi se semnează de aprobare a înlocuirii, în dreptul rândului respectiv. După înscrierea denumirii materialului înlocuitor se întocmeşte un bon de consum separat, aplicându-se un semn distinctiv sau materialul înlocuitor se înscrie pe un rând liber în cadrul aceluiaşi bon de consum.
În bonul de consum, coloanele "Unitatea de măsură" şi "Cantitatea necesară" de pe rândul 2 se completează în cazul când se solicită şi se eliberează din magazie materiale cu două unităţi de măsură.
Dacă operaţiunile de predare-primire a materialelor nu pot fi suspendate în timpul inventarierii magaziei de materiale, comisia de inventariere trebuie să înscrie pe documentul respectiv menţiunea "predat în timpul inventarierii".
3. Circulă:
- la persoanele autorizate să semneze pentru acordarea vizei de necesitate (ambele exemplare);
- la persoanele autorizate să aprobe folosirea altor materiale, în cazul materialelor înlocuitoare;
- la magazia de materiale, pentru eliberarea cantităţilor prevăzute, semnându-se de predare de către gestionar şi de primire de către delegatul care primeşte materialele (ambele exemplare);
- la compartimentul financiar-contabil, pentru efectuarea înregistrărilor în contabilitatea sintetică şi analitică (ambele exemplare).
4. Se arhivează la compartimentul financiar-contabil.
5. Conţinutul minimal obligatoriu de informaţii al formularului este următorul:
- denumirea unităţii;
- denumirea formularului;
- produs/lucrare (comandă); normă; bucăţi lansate;
- numărul documentului; data eliberării (ziua, luna, anul); numărul comenzii;
- denumirea materialului (inclusiv sortimentul, marca, profilul, dimensiunea); cantitatea necesară; U/M; cantitatea eliberată; preţul unitar; valoarea;
- data şi semnătura gestionarului şi a primitorului.


[ link extern ]
va multumesc pentru raspuns, insa eu care imi desfasor activitatea in alimentatie publica, ce sa trec in aceste bonuri de consum? stocul de marfa cu care deschid ziua de vanzare?
Buna dimineata!

@Crinisor
Nu in bonul de consum se trece "stocul de marfa cu care deschideti ziua de vanzare". Stocul de marfa este inscris in Raportul de gestiune. Sunt doua formulare totat diferite si pana la urma nu am inteles la care din ele va referiti Dvs.

In bonul de consum se trec materiile prime, materialele auxiliare si marfurile care se scot zilnic din magazie si cu ajutorul carora se pregatesc preparatele in unitatea de alimentatie publica, pe baza retetarelor.
Ultima modificare: Vineri, 25 Noiembrie 2011
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bonul de consum flori9 flori9 Poate sa-mi spuna cineva care este diferenta dintre un bon de consum si un bon de consum (colectiv)? Si ce trebuie sa completam la norma si la bucati lansate? (vezi toată discuția)
Bonul de consum iuli-ana iuli-ana Buna ziua, Bonul de consum conform 3512 / 2008 se intocmeste in 2 exemplare iar daca se utilizeaza tehnica de calcul intr-un exemplar. De aici porneste ... (vezi toată discuția)
Legalitate intocmire bc de catre gestionar cyan cyan Normele metodologice de întocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile din Ord. Nr. 3512 din 27 noiembrie 2008 privind documentele ... (vezi toată discuția)