avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Legalitate intocmire BC de catre gestionar
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Legalitate intocmire BC de catre gestionar

Normele metodologice de întocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile din Ord. Nr. 3512 din 27 noiembrie 2008 privind documentele financiar-contabile prevad ca Bonul de consum (Cod 14-3-4A) "se întocmeste în doua exemplare, pe masura lansarii, respectiv eliberarii materialelor din magazie pentru consum, de catre compartimentul care efectueaza lansarea, pe baza programului de productie si a consumurilor normate, sau de catre alte compartimente ale unitatii, care solicita materiale pentru a fi consumate." - incheiat citatul.

Si acum descrierea situatiei: de vreo 3 ani s-a implementat in societate un soft specializat de tip ERP, este folosit in mod deosebit in depart. contabilitate si resurse umane, cu toate ca softul are mult mai multe facilitati putand fi utilizat in majoritatea departamentelor firmei (productie, marketing, aq, etc., etc.). dar nu se doreste (asta este deja alta poveste).

Ïntrebarea este daca gestionarul are dreptul sa intocmeasca bonurile de consum! Este normal ca gestionarul sa intocmeasca BC chiar daca persoanele care primesc materialele semneaza ptr primirea acestora?

Este sanctionabila de vreun act normativ intocmirea BC de catre gestionar?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 14:20, 14 Decembrie 2013
Asa cum ati specificat ordinul MEF nr. 3512/2008 prevede normele de intocmire a bonului de consum. Acesta se intocmeste :

.... în două exemplare, pe măsura lansării, respectiv eliberării materialelor din magazie pentru consum, de către compartimentul care efectuează lansarea, pe baza programului de producţie şi a consumurilor normate, sau de către alte compartimente ale unităţii, care solicită materiale pentru a fi consumate.
Bonul de consum se poate întocmi într-un exemplar în condiţiile utilizării tehnicii de calcul.

....
3. Circulă:
- la persoanele autorizate să semneze pentru acordarea vizei de necesitate (ambele exemplare);
- la persoanele autorizate să aprobe folosirea altor materiale, în cazul materialelor înlocuitoare;
- la magazia de materiale, pentru eliberarea cantităţilor prevăzute, semnându-se de predare de către gestionar şi de primire de către delegatul care primeşte materialele (ambele exemplare);
- la compartimentul financiar-contabil, pentru efectuarea înregistrărilor în contabilitatea sintetică şi analitică (ambele exemplare).



Deci nu gestionarul il intocmeste, ci compartimentul care efectuează lansarea, pe baza programului de producţie şi a consumurilor normate, sau de către alte compartimente ale unităţii, care solicită materiale pentru a fi consumate.

Nu cred ca gestionarul are dreptul sa decida sau stie macar ce se va consuma. Acesta insa va completa FIªA DE MAGAZIE (Cod 14-3-8).

Legea 82/1991 precizeaza:

Art. 41. - Constituie contravenţie următoarele fapte:
2. nerespectarea reglementărilor emise de Ministerul Finanţelor Publice, respectiv de instituţiile cu atribuţii de reglementare în domeniul contabilităţii prevăzute la art. 4 alin. (3), cu privire la:
c) întocmirea şi utilizarea documentelor justificative şi contabile pentru toate operaţiunile efectuate, înregistrarea în contabilitate a acestora în perioada la care se referă, păstrarea şi arhivarea acestora, precum şi reconstituirea documentelor pierdute, sustrase sau distruse;

Art. 42. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 41 se sancţionează cu amendă, după cum urmează:
- cele prevăzute la pct. 2 lit. a), b) şi c), cu amendă de la 300 lei la 4.000 lei;

Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Decembrie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil
Multumesc pentru info.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bonul de consum iuli-ana iuli-ana Buna ziua, Bonul de consum conform 3512 / 2008 se intocmeste in 2 exemplare iar daca se utilizeaza tehnica de calcul intr-un exemplar. De aici porneste ... (vezi toată discuția)
Bonul de consum flori9 flori9 Poate sa-mi spuna cineva care este diferenta dintre un bon de consum si un bon de consum (colectiv)? Si ce trebuie sa completam la norma si la bucati lansate? (vezi toată discuția)
Casa si bon de consum Crinisor Crinisor Buna seara, in registrul de casa se trece si suma de pe z-ul de casa, la rubrica incasari? este vorba despre societate cu vanzare cu amanuntul, alimentatie ... (vezi toată discuția)