avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Am fost instiintat ca am un debit reprezentand CASS ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Am fost instiintat ca am un debit reprezentand CASS datorata sistemul public de sanatate

am primit si eu un plic de la casa de asigurari sanatate,si)mi spune ,,,privind obligatiile de plata catre FNUASS,reprezentand contributia de asigurari de sanatate pentru perioada 01011998_22112011,,eu nu am facut nici un contract si nu stiu d unde vine asta,ma poate ajuta cineva?rog mult,merci
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 00:35, 28 Noiembrie 2011
Mergeti la ei cu acel plic si va vor spune ce acte trebuie sa depuneti si daca aveti ceva de plata.
mugur34 a scris:

am primit si eu un plic de la casa de asigurari sanatate,si)mi spune ,,,privind obligatiile de plata catre FNUASS,reprezentand contributia de asigurari de sanatate pentru perioada 01011998_22112011,,eu nu am facut nici un contract si nu stiu d unde vine asta,ma poate ajuta cineva?rog mult,merci

Daca este vorba despre un debit,o datorie catre FNUASS,pe care o aveti prin neplata asigurarii de sanatate,nu este posibil sa se refere la perioada 1998-2011,pt. ca prescriptia creantelor fiscale este de doar 5 ani ,deci s-ar raporta la perioada 2006-2011.
Probabil ati beneficiat de vreun serviciu medical,nefiind asigurat dar avand aceasta obligatie de a va asigura.Va recomand sa va adresati Casei de Sanatate pt. a lamuri exact situata.
ondino a scris:

......
Daca este vorba despre un debit,o datorie catre FNUASS,pe care o aveti prin neplata asigurarii de sanatate,nu este posibil sa se refere la perioada 1998-2011,pt. ca prescriptia creantelor fiscale este de doar 5 ani ,deci s-ar raporta la perioada 2006-2011.
Probabil ati beneficiat de vreun serviciu medical,nefiind asigurat dar avand aceasta obligatie de a va asigura.Va recomand sa va adresati Casei de Sanatate pt. a lamuri exact situata.

Exista si aceasta posibilitate ... Termenul general de prescriptie este, in materie fiscala, de 5 ani, cu exceptia cazurilor de infractiuni fiscale, de exemplu evaziunea fiscala, cand termenul este de 10 ani.
Insa termenul de prescriptie incepe sa curga in momente diferite, de la caz la caz. Pe de alta parte, acest termen poate fi suspendat (cand in calculul termenului nu se include o perioada de timp) sau poate fi intrerupt, cand se considera ca termenul incepe sa curga din nou, fara sa se ia in considerare perioada deja implinita din respectivul termen .

Reglementarile referitoare la prescriptia fiscala sunt prevazute in Codul de Procedura Fiscala. Acest act normativ reglementeaza doua capitole distincte, respectiv prescriptia dreptului de a stabili obligatii fiscale si prescriptia dreptului de a cere executarea silita si a dreptului de a cere compensarea sau restituirea.

Termenul de prescriptie începe sa curga în mod diferentiat, în functie de dreptul afectat de prescriptie . Astfel, în cazul dreptului de a stabili obligatii fiscale, termenul de prescriptie de 5 ani incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui în care s-a nascut creanta fiscala (când s-a format baza de impunere care o genereaza).

In speta, pentru creantele fiscale din 2005 termenul incepe sa curga incepand cu 01.01.2006 , astfel ca perioada ar fi 2005 -2011 ...
Eu m-am referit la situatia in care persoanele care au obligatia de a se asigura la sanatate nu pot dovedi plata contributiei,caci utilizatorul spune ca nu a avut un contract de asigurare si am presupus ca se afla intr-o atare situatie.
In acest caz ,termenul de prescriptie privind obligatiile fiscale ,,se calculeaza incepand cu data primei solicitari de acordare a serviciilor medicale, la notificarea CAS, sau la solicitarea persoanelor in vederea dobandirii calitatii de asigurat, dupa caz.,si nu de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui în care s-a nascut creanta fiscala .
Ultima modificare: Duminică, 27 Noiembrie 2011
ContSters136493, utilizator
ondino a scris:

Eu m-am referit la situatia in care persoanele care au obligatia de a se asigura la sanatate nu pot dovedi plata contributiei,caci utilizatorul spune ca nu a avut un contract de asigurare si am presupus ca se afla intr-o atare situatie.
In acest caz ,termenul de prescriptie privind obligatiile fiscale ,,se calculeaza incepand cu data primei solicitari de acordare a serviciilor medicale, la notificarea CAS, sau la solicitarea persoanelor in vederea dobandirii calitatii de asigurat, dupa caz.,si nu de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui în care s-a nascut creanta fiscala .

Cred ca ar trebui sa vedeti ce s-a scris in mesajul initial si ce raspuns s-a dat ... si apoi Codul de procedura fiscala nu s-a schimbat in ceea ce priveste calculul termenului de prescriptie in cazul creantelor fiscale ..

p,s.
cred ca este mai bine sa ne raportam la subiectul acestui topic si sa nu mai facem divagatii acre nu-si au rostul .. nu este pentru prima data cand faceti comentarii care nu-si au rostul.

Alte discuții în legătură

Asigurarea de sanatate nesalariati BogdanAlexandru135 BogdanAlexandru135 Va rog sa imi explice cineva daca se poate de ce scrie pe dovada de asigurat ca este valabila 3 luni de la data eliberarii atunci cand asigurarea e platita din ... (vezi toată discuția)
Contributie la cnas suparatul suparatul Buna ziua. In anul 2008 nu am lucrat o perioada de 2 luni.De la cnas mi-au transmis ca am de platit cotributia de6% la valoarea salarului minim pe ec. pentru ... (vezi toată discuția)
Plata retroactiv contributie sanatate Gratiela Ratiu Gratiela Ratiu Imi poate spune cineva , va rog, daca nu se mai poate face plata retroactiva a contributiei la sanatate? Era posibil in cazul in care persoane care nu au fost ... (vezi toată discuția)